457. Budapest, 1848 december 15. Kossuth utasítása Bemhez: az ujoncozás terén tartsa magát az ujoncozási törvény előírásaihoz.

Full text search

457.
Budapest, 1848 december 15.
Kossuth utasítása Bemhez: az ujoncozás terén tartsa magát az ujoncozási törvény előírásaihoz.
Szatmár megyei kormánybiztos Eötvös Mihálynak legközelebb tett jelentése szerint a honvédelmi bizottmány arról értesült, miként Tábornok ur Szatmár megyén keresztül utazván ott akként kívánt rendelkezni, hogy a még eddig ki nem állított ujonczokat rögtön kiállítsák, s azonfelül még a 18 éves ifjak is ujonczokká felavattassanak, és kiállíttassanak. *
Eötvös jelentésének az iktatókönyv szerint ugyanezen a számon kellene lennie, onnan azonban hiányzik.
Mielőtt azon rendeletemnek tartalmát, mellyen mai napon Eötvös Mihály kormánybiztos urhoz bocsátottam, Tábornok urral is közölném, felvilágosításul s illetőleg irányzatul azt jegyzem meg; hogy miután a nemzetnek egybegyült képviselői az ujoncz illetőséget, mellyet a törvényhatóságok kiállítani kötelesek, de az éveket is, melly szerint az ujonczok felavatandók, megszabta, – sem a nemzet képviselőinek ezen határozatától, sem pedig az e részben kiadott kormányi rendeletektől jelenleg eltérni nem lehet, s újabb határozat hozataláig nem szabad. *
V. ö. a 361. sz. alatti rendelettel, 567. l.
Azért is ollyatén intézkedés, mellyeket tábornok ur a 18 éves ifjak kiállításra nézve Szatmár megyében czélba venni szándékozott, s melly a nemzet képviselői által hozott, és a kormány által kiadott rendeleteken túl terjed, míg egy részt a népnek a kormány iránti bizalmát csökkenti, úgy más részt, a közmegelégületlenséget neveli, és a honvédelem érdekében teendő intézkedéseknek foganatosítását nehezíti.
Igen szívesen kérem tehát Tábornok urat, hogy a kormány intézkedéseivel ellenkező illyetén intézkedések tételébe ne ereszkedjék mert ez a kormányt is zavarba hozhatja, de Tábornok ur népszerűségét is csökkenti.
Én Tábornok urnak még Pesten létében azon ujonczokból kiállítandó zászlóaljakat, mellyek táborának szaporítására szánvák, designáltam, s azt is megmondottam, hogy a Debreczenyi hadmegyének máshová nem rendelt feles ujonczait Tábornok ur táborába rendelendem. – Kilencz oldalról viselvén háborút, csak a kormány ismerheti az egész ország szükségét, és az azt fedezhető erőket – azzal tehát csak ő rendelkezhetik czélszerűen; az országgyülés határozatán túl pedig ő sem kötelezheti a népet, különben elkedvetlenedik, s azt sem adja meg örömest a mivel tartozik.
Egyébiránt az ujonczozás iránti rendeletekben egységre lévén szükség, azoknak végrehajtása a honvéd hadmegyei parancsnokok kötelessége. Annál fogva nem lehet Tábornok ur feladata minden áron minél több embert serege számára kiállítatni, mert máshová is kellenek ujonczok. Hanem méltóztassék megmondani, mennyire van szüksége, s Földváry alezredest utasítani, hogy – ha van még megyéjében annyi ujoncz hátra, szedje ki, ha nincs tegyen ide jelentést, – mi fedezni fogjuk a hiányt, de a felesleget viszont elvesszük. Hanem az ujonczozásnak csak a Tábornok ur előtt még ismeretben nem lehető törvények s kormányrendeletek szerint lehet történni, annálfogva a szükséges öszvehangzás tekintetétről szívesen kérem Tábornok urat, tessék az ujonczozásra vonatkozó minden szükségeire nézve Földváry parancsnok útján intézkedni, ő reá lévén egyébként is mint hadmegyei főparancsnokra bízva, hogy a hadmegyéjében előforduló minden szükségleteket a kormánynak feljelentsem.
Fogalm. Kossuth kiegészítéseivel. O. Lt. OHB 1848: 5710.
Mellette az Eötvösnek küldött fenti értelmű válasz fogalmazványa.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi