492. Budapest, 1848 december 21. Kossuth elismerése Kiss Ernő tábornoknak a délvidéki győzelmekért.

Full text search

492.
Budapest, 1848 december 21.
Kossuth elismerése Kiss Ernő tábornoknak a délvidéki győzelmekért.
Kiss Ernő dec. 18-án kelt jelentésében közölte, hogy a bánáti hadtest »kevés idő lefolyta alatt a lagerndorfi, ördöghidi palánkai, alibunári, carlsdorfi s tomasováci táborokat megvette, e felett pedig Járkovácznál az ellenség összes erejét visszaverte.« Készül Pancsova a megtámadására, ahol az ellenségnek nagy ereje van összevonva, majd Lugos, Temesvár és Arad ellen szándékozik vonulni. Kossuth az alábbi választ küldte neki:
Tábornok ur hős karjával babért babérra fűz homlokára, győzelemre győzelmet vív ki lelkes hazaszeretettől lángoló bajtársaival, a Nemzet részére, fogadja Tábornok ur a Nemzet nevében hálás köszönetemet.
Illy honpolgári erényért a szegény elárult hazának csak köszönete, csak hálája lehet. Jutalmat a hősnek, ki mindenét, életét teszi minden perczben függetlenségeért koczkára, csak azon megismeréssel adhat a haza, hogy a hőst mégmentői közé büszkeséggel sorozza, mert életfeláldozást nincs kincs megjutalmazhatni.
Felette sajnálom, hogy Tábornok urat győzelmes útjában ereje egy részének felkinálásával talán megakasztani vagyok kénytelen. * De Tábornok ur magasztos hazaszeretete szerint osztozandik velem ezen kénytelenség érzetében.
V. ö. előbb, 472. sz. 801. s köv. l.
Legyen meggyőződve Tábornok ur, hogy mihelyt lehet, annyi erőt adandok hős és győzelmes vezérlete alá, mellyel minden ottani ellenségeinkkel hős lelke szerint, mint villám végezhessen.
De Győrnél elébb győznünk kell, mert külömben sehol sem győztünk! Serege ruha hiányának fedezete iránt rögtön intézkedem.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 6179.
Mellette Kiss Ernő jelentése, hátlapján Kossuth s. k. vázlata az adandó válaszról.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi