d) Török Sándor abonyi biztos jelentése:

Full text search

d) Török Sándor abonyi biztos jelentése:
Teljeshatalmu Országos Biztos Ur!
Az alább irt városban polgári biztosul neveztetvén ki, egész örömmel van szerencsém tudatni, miszerint itt a népfelkelés nem a legrosszabb sikerrel ment véghez; mert az alatt, mig Országos Biztos Ur e sorokat olvasandja, már 900 ember Kunszentmiklós felé útban van. Ezek között ugyan fegyveres ember kevés van, mert a Pestre rendelt nemzetőreink azokat elvitték, azonban fegyver gyakorlott ember van mintegy 70, a többi kaszás, villás, sat. Mindezekről tudósitottuk a Ministerelnököt, Batthyányt.
Méltóztassék megengedni, hogy két tárgyban utasitást kérjek, mert én őszinte megvallom, minden jó akaratom melletti tapasztalatlanságomat. Az egyik az: Valjon az én hatásköröm csupán csak Abonyra vagyon-e szoritva, vagy kiterjed-é az a szomszéd kerületbeli helységekre is? Mert értésemre adatott, hogy a szomszéd helységben Györgyén némi kis zavar támadott; holmi feles kukoritzáknak elfoglalása következtében, minek lecsillapitására már tettem is lépéseket.
A másik pedig az, hogy ezen polgári biztosságnak köre, csupán a politikai vétségek körül forog-e? Vagy alkalmazható a más kihágásokra is? Mert éppen most egy csúnya criminalis eset adta elő magát.
Végre örömmel jelentem még azt is: hogy a nép szelleme itt igen jó; mi igyekezünk e szellemet a népben fentartani, és azt felvilágosítni. A királyság eránti vak szeretet, itt már tökéletes gyülölséggé változott.
Egyébiránt tisztelettel maradok Abonyban
Országos Biztos Ur
tisztelő polgártársa
Török Sándor
polgári biztos
S. k. eredeti. O. Lt. OHB 1848: 2394.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi