116. Debrecen, 1849 január 25. Kossuth utasításai Repeczky Ferencnek a Bocskai lovascsapat felállítására vonatkozólag.

Full text search

116.
Debrecen, 1849 január 25.
Kossuth utasításai Repeczky Ferencnek a Bocskai lovascsapat felállítására vonatkozólag.
Repeczky jan. 24-én Hajduböszörményből jelentést tett Kossuthnak küldetése* eredményéről: közölte, hogy Sillye Gábor számadásait rendben találta s azt javasolta, hogy ne szüntessék be, hanem ellenkezőleg, tűzzel-vassal siettessék a szervezést. A már meglévő, 700-nál több lovas kiegészítésére javasolta, hogy vegyék igénybe a feldunai táborból hazatért 800 főnyi gyalogcsapatból* az önként jelentkezőket. Közölte, hogy Sillye már az 52. gyalogzászlóaljat teljes létszámmal 1200 fővel kiállította, de az 53. zászlóaljra csak 50–60 embere van. Kossuth válasza:
Repeczkyt jan. 20-án bízta meg Kossuth azzal, hogy tartson vizsgálatot, miért húzódik annyira el a Bocskai lovascsapat megszervezése. (A megbízólevelet l. 95. sz. alatt, 177. s köv. l.)
A feldunai táborból hazatért önkéntesekre l. az 54. és 71. sz. aktákat, 92. és 136. s köv. l.
Böszörményből tegnap küldött értesítményének folytán ezennel válaszoltatik, hogy miután kormánybiztos úr erélyes föllépése, Sillye Gábor kormánybiztos sikeres közremunkálása és a harczias hajdú nép buzgó hazafias lelkesedése most már megnyugtató biztosítást nyújtnak a hazának, hogy a Bocskai lovas csapat eddigelő olly ki nem elégítő eredménnyel folytatott megalakítása körül fölmerült akadályok elháríttatnak, s mint Helley őrnagy szóval jelenté, azon lovas ezred első osztálya felszereltetvén, néhány nap alatt kiállhat a csatatérre s résztvehet a nemzet szabadságharczában: fölhivatva érzi magát a kormány, hogy azon nyilatkozatától, melly szerint az ezen ezred alakítására toborzott nép végképen feloszlattassék, eltérjen, s e helyett mostan azon lovas csapat haladéktalan kiegészítését feladatul tekintse.
Minek következtében meghagyatik kormánybiztos úrnak, hogy e kiegészítés eszközlésében teles igyekezettel legyen, s különösen azon ígéretet, hogy az első osztály rendelkezhető állapotba helyeztessék, mentül elébb valósítsa, nemcsak, de még a többi osztályok kiállítását is Sillye Gábor kormánybiztos úr a lehetőségig siettesse.
A hajdu népnek szép históriai emléke van, hazánk történeteiben, s a kormány jelenleg is nagy reményeket köt, valamint e néphez, úgy annak lelkes fiaihoz is, kik a híres Bocskai zászlója alatt, mint népszabadság védei, a haza szolgálatára kívánják magukat szentelni.
Figyelmeztesse kormánybiztos úr őket a vészre, melly a minden oldalról álnokul megtámadtatott hazát és nemzetet fenyegeti, s azon hazafiúi kötelességre, melly szerint minden polgár tehetségéhez képest az alkotmány oltalmazásában részt venni tartozik; buzdítsa az ifjúságot a toborzásbani illő részvételre s lelkesítse a kiállított csapatot arra, hogy a várakozásnak megfeleljen, s azt a dicsőséget s hirnevet, mellyet a hajdú nép eddig viselt, továbbra is híven megőrizze, s a harczmezőn kivívott újabb babérokkal növelje.
Az ezred kiegészítését illetőleg, azon indítványra nézve, hogy a még hiányzó szám azon 800 főnyi gyalog önkéntesek közül soroztassék be, kik a feldunai táborból visszajöttek: az az észrevételem van, hogy ez könnyen maga útán vonhatná az egész gyalog csapat feloszlását; mi minden esetre megtekintést igényel, kivált mivel az ellenség előtt lévén, már próbált s úgy szólva rendes katonaságkint nézethetik. Ha azonban a toborzási újabb kísérlet rögtöni sikert nem reméltet, s ha a fennemlített gyalogság besorozása kivihető anélkül, hogy az egész csapat feloszlása nyomban be ne következzék, úgy a kormánynak nem lenne ellene kifogása: különben ez a besorozás úgy lenne eszközölhető, hogy megígértessék a gyalog csapatnak egészben a lovasság közé leendő besoroztatása, az alkalmasok közülök az ezred első 3 osztályának kiegészítésére kiválogattassanak, s a megmaradó rész mostani rendeltetése helyén a gyalogság szolgálatát addig teljesítse, míg a lovassághozi beosztásuk akkint eshetik meg, hogy a nevezett önkéntesek ne szűnjenek meg addig a haza védelmében szolgálatot tenni, míg a lovasság azon száma, a melly már megvan tökélletesen, síkra szállíttathatik, s ekkor azon önkénytesekből a lovas ezred többi osztályai lesznek alakítandók.
Ennek kivitelét kormánybiztos úr Sillye Gábor úr helyes belátására és okos tapintatára bízandja, annyival inkább, mert az e perczben vett tudósítás egy csapat ellenséget Tiszafürednél mond lenni, mellynek visszaverésében azon derék önkéntesek vitéz közremunkálását a haza egy perczig sem nélkülözheti. Meg kell verni az ellenséget ott, azután a ki akar, Bocskai huszár legyen.
Amint van a dolog, az 53-ik zászlóaljnak fölállítása megszűnik.
Fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel. O. Lt. OHB 1849: 1019
Mellette Repeczky Hajduböszörményben január 24-én kelt jelentése Kossuthhoz.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi