128. Debreczen, 1849 január 27. Az OHB közleménye a nemzet számára Vécsey Károly tábornok érdemeiről s a bácsi sereg tisztikarána…

Full text search

128.
Debreczen, 1849 január 27.
Az OHB közleménye a nemzet számára Vécsey Károly tábornok érdemeiről s a bácsi sereg tisztikarának és legénységének hazafiságáról.
Az ország kormánya botránkozással tapasztalta volt tábornok és seregvezér gróf Eszterházy Sándor részéről, miként a parancsnoksága alatt volt bácsi hadseregnél, midőn az hazánk szabadságának védelme végett, a hadügyministerium által eddigi működési helyéről máshová disponáltatnék, a derék, hű és vitéz hadsereg felbomlására vezethető lépések jöttek közbe, s annak következtében, úgy a volt tábornok gr. Eszterházy Sándor, mint több, térben és ellenségben válogatni akaró törzs- és főtisztek részéről lemondások jöttek közbe.
Azonban gróf Vécsey tábornok a bácsi hadsereg parancsnokságát általvevés, ezen veszélyes áskálódásoknak olly határozott hazafiúi erélylyel vetett véget, s általában a parancsnoksága alá bízott vitéz hadsereget olly meleg honszeretettől lelkesített vezéri tapintattal vezényli, hogy az ország kormánya el nem mulaszthatná gróf Vécsey tábornok úrnak nehéz perczekben kitüntetett hazafiúi erélyeért, a nemzet hálájára méltó elismerését s köszönetét nyilvánítani.*
Az előzményekre l. a 102. és 107. sz. aktákat, 187. és 199. s köv. l.
Valamint elismerést és köszönetet nyilvánít a Vécsey tábornok úr parancsnoksága alatti sereg mindazon derék tisztjeinek, s közöttük különösen Lenkey ezredesnek, kik őt e fontos eljárásban szilárd hazafiúi jellemök kitüntetésével erélyesen gyámolították; valamint méltányló elismerést nyilvánít ezen hadseregnek annyi csábítások között a nemzet szent ügyéhez szilárd hűséggel ragaszkodó vitéz legénységének, melly a mint eddigi táborozásaiban magát dicsőséggel halmozá, úgy a magyar nemzet törvényes szabadságának diadalmas megőrzésébeni tevékeny részvétre hivatva, példás figyelemmel s példás lelkesedéssel halad előre azon ösvényen, mellyet új meg új győzelmi babéroknak kivívására s a nemzet hálájának kiérdemlésére az ország kormánya elibe szabott.
Kelt Debreczenben jan. 27-én 1849.
A honvédelmi bizottmány által
Közlöny 1848. január 30.
Megjelent Pap D.: Okmánytár II. k. 336. l.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi