a) Válasz a komáromi haditanács felterjesztésére:

Full text search

a) Válasz a komáromi haditanács felterjesztésére:
A komáromi haditanács január 20-án jelentette az OHB-nak: Mészlényi Jenő a várparancsnokságot nem fogadta el* s így annak átvételére Török Ignác ezredest szólították fel. Előterjesztette a haditanács kívánságait, szólt a január 13-i kirohanásról s felterjesztette a mozgó nemzetőrség tisztikarának névjegyzékét. Kossuth a felterjesztésre az alábbi választ adta:
Meszlényi kinevezésére l. előbb a 65. sz. aktát, 125. l.
A Komárom vári haditanácsnak.
Január 20-káról kelt becses levelökre válaszolólag:
A honvédelmi bizottmány nevében örömömet jelentem ki mind a felett, hogy Török Ignácz úr, kinek mai napról tábornokká kineveztetésére a hadügyministerium utasíttatott, annál fogva ezennel tábornokká ki is van nevezve, a várparancsnokságot elvállalá, mind a felett, hogy közötte, s a várőrségi haditanács között a kölcsönös bizodalomnak azon őszinte kapcsolatát látja fennforogni, mely a nemzet azon főkincsének, melly a kormány által önök hű kezeire van bizva, biztosítását foglalja magában.
Mészlényi ezeredes úrnak szerénysége kellőleg méltányoltatván.
Török tábornok és várparancsnok úrnak azon nyilatkozatával, hogy a várat minden kitelhető erővel a végpillanatig oltalmazandja, a honvédelmi bizottmány teljesen meg van elégedve. Nem is volt ennél több, mit f. hó 13-káról 342. sz. alatti rendeleteiben kívánt* s ezen kívánság hű teljesítéséhez azon biztos reményt köté, hogy a szerint a várnak historiai szűz neve minden túlnyomó erő ellen is megvédve leszen.
Ez a Meszlényit kinevező rendelet száma, ebből az utalásból azonban arra lehet következtetni, hogy a kinevezéshez Kossuth részletesebb utasítást is mellékelt.
És ezt a várparancsnokság szakértő hűsége s a várőrség vitéz kitartása mellett annyival biztosabban reményli a honvédelmi bizottmány, mivel az ellenség az országban nyert tér feladása nélkül bajosan fog egyhamar Komárom ellen olly erőt gyűjthetni, hogy azt rendes ostrom alá vehesse; ha pedig ama tért feladva, Komáromot rendes ostrom alá venné, azon esetre a nemzet seregei elég erővel összevonathatók Komáromot az ostrom alul felmenteni.
A mi levelök többi részeit illeti, azoknak mind kívánságaikhoz képesti elintézésére a hadügyministerium utasítva van, s ez alkalommal teljesíttetik is.
Nevezetesen Kosztolányi Mór seregparancsnok, ki egyuttal ezredessé kineveztetik, tiszti előléptetési javaslatai helyeseltetvén.
a) A dunántúli mozgó nemzetőrség 1-ső és 2-ik zászlóaljának egy zászlóaljba s a Szász-féle és II-ik pesti zászlóaljnak ismét egybeolvasztása helybenhagyatik.
b) e két zászlóalj a honvédseregbe iktattatik s számokkal a hadügyministerium által elláttatik.
c) A felküldött jegyzékben foglalt tisztek honvédtisztekké kineveztetnek.
d) Beosztásukra s átsoroztatásukra Kosztolányi ezredes úr megbizatik.
e) E tisztek nevezése iránt századostól lefelé a hadügyministerium kielégítőleg intézkedik.
Továbbá Janik János és gróf Eszterházy Pál őrnagyok alezredesekké, és dandárparancsnokokká Greskovics Sándor és Horvát Jósef századosok őrnagyokká s az első 57-ik, a másik a 40-ik honvédzászlóalj parancsnokává kineveztetik.
Valamint szintúgy Mack tűzérőrnagy úr is alezredessé, Duschek százados úr is elismeréssel fogadott szolgálatai méltánylatául Őrnaggyá kineveztetik.*
A szóbanforgó kinevezések mind megjelentek a Közlöny jan. 30-i és 31-i számában.
Thali százados úr, ki mérnöki képzettségénél fogva a várbani mérnöki testnél hasznos szolgálatokat tehetend, szóval előterjeszté a várőrségnek lovasságbani fogyatkozását. Ezen alig tudunk a távolság s közbeneső ellenséges erő lehető akadályai miatt máskint segítenünk, mint az által, hogy ezennel küldetik 75 000 pft. s néhány gyakorlott huszártisztet, s a sereg parancsnokság utasíttatik kiválogatni a várőrségből lovassághoz alkalmatos egyéneket, s a küldött pénzzel gyorsan egy osztály huszárságot kiállítani és felszerelni.*
OHB 1849: 1164. sz. alatt utasította Kossuth a pénzügyminisztériumot a 75 000 forintnak Thaly Zsigmond százados kezéhez történő kifizetésére, 1165. sz. alatt pedig a hadügyminisztérium kapott utasítást, hogy Hegedüs József huszárfőhadnagyot nevezze ki századossá és küldje Komáromba a felállítandó huszárosztályhoz.
A nemzet seregeinek állásáról s e napokbani győzelmeiről, valamint túl a Dunára vonatkozó némely dolgokról Thali százados úr szóval adand értesítést.
Isten legyen önökkel urak. Legyenek a haza szent ügye iránt jó reménnyel s bizodalommal, és meggyőződve, hogy a nemzet önök hűségében az ország törvényes szabadságának hű védjeit tudja s azért Komárom iránt teljes megnyugvásban van. Éljen a haza!
Debreczen, január 29. 1849.
a honv. bizottmány
Kossuth s. k. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 1089.
Mellette a komáromi haditanács fent ismertetett jelentése.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi