b) A hadügyminisztériumnak, Vasvári Pál önkéntes szabadcsapatáról:

Full text search

b) A hadügyminisztériumnak, Vasvári Pál önkéntes szabadcsapatáról:
Vasváry Pál Bihar és Békés megyékben szabad önkéntes csapatnak alakításával lévén megbízva,* azt jelentette, hogy a rendetlen s csak kis időre és ezen a vidéken a czélnak meg nem felelhető guerillák helyett jobbnak látta azon igyekezni, hogy hosszabb időre (3 évre) s rendes szolgálatra kötelezett önkéntes csapatot toborozzon – mit meg is tőn s már derék 500 embert összeállított, s e tárgyban a honvédelmi bizottmányhoz beadott kivánatai közt nevezetesen azt is előterjeszté, miszerint ezen alakulandó csapatnak organizáló őrnagyául Asboth Adolf nemzetőrségi őrnagy neveztetnék ki, miszerint a lelkesedés által egybegyült, s még gyűjthető önkéntesek egysége s haszonvehetősége katonai rendszer által is biztosíttassék, s már az előleges organisatió is katonai rend szerint történhessék.*
Vasvári és néhány társa megbizatására l. Kossuth jan. 16-i rendeletét, 75. sz. alatt, 143. s köv. l.
Sem Vasvári jelentése, sem Kossuth jelen átiratának OHB 1849: 1236. sz. alatt iktatott fogalmazványa nincs a jelzett szám alatt. Utóbbit másolatából közöljük alább, 144 sz. alatt, 276. s köv. l.
Ha e kívánat a hadügyminisztérium nézeteivel nem ellenkezik, legyen szíves annak mielőbb foganatba vételéről Asboth Adolf kiküldése által intézkedni.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1849: 1995.
Mellette Vasvári febr. 1-én kelt kérelme a hadügyminiszterhez: mivel Asbóthot közben Komáromba rendelték, Darabant Ignác kapitányt kéri kineveztetni. Mellette továbbá Mészáros átirata az OHB-hoz, az 53. zászlóaljhoz javasolja Vasvári csapatát csatolni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi