170. Debrecen, 1849 február 4. Kossuth levele Szemere Bertalanhoz Rembovskiról és a hadműveleteket gátló késlekedésekről.

Full text search

170.
Debrecen, 1849 február 4.
Kossuth levele Szemere Bertalanhoz Rembovskiról és a hadműveleteket gátló késlekedésekről.
Barátom!
Azt hallom, hogy Rembovski a lengyel csapat egyik töredékének főtisztje 600 emberrel körülbelől, Bereghben Vereczkénél van, – magát – én reám hivatkozva brigadirosnak nevezi, generalisnak tituláztatja. Galicziába betörni készül vagy már be is tört; requirál lovakat, nyugtatványozza, ahol pedig ez nem járja meg, orosz rubelokkal fizet stb.*
Nem állapítható meg, honnan kapta Kossuth ezeket az értesüléseket; Szintay beregi kormánybiztos jan. 30-i jelentésében írt ugyan Rembovskiról, de nem a fenti dolgokat. Talán a Szintay levelét hozó Lónyay Menyhért közölhette a fentieket Kossuthtal. (Szintay jelentését és Kossuth két válaszát l. alább, 176/b., c. sz. alatt, 327. s köv. l.)
Itt valami lappang – én erről az emberről semmi mást nem tudok mint azt, hogy a ti táborotokban volt, mindig veszekedett – Bulharinnak engedelmeskedni nem akart, nállam volt, Bémhez kívánkozott – mire azt mondtam – Isten hírével.
Kérlek édes barátom, mit tudsz e dologról? Ki küldte őtet Bereghbe? mi végre küldetett s micsoda megbízása van?
Nem képzeled, minő borzasztó nervositásba tud hozni azon gondolat, hogy ha Eszterházy el nem árul, ha a bánáti sereg két hétig nem késik indulni, ha Vécsey Szegeden egy hétig nem késik, ha Damianich a Maroson át nem kelhetvén a jég zajlás miatt, a helyett hogy Aradon pipázott, Szegednek kerül, s. a. t. s kivált ha Görgey állásáról tudunk valami bizonyost (egy kurirom sem tért tőle vissza) ma már Pest bizonyosan kezünkben volna.
Ez a kimondhatatlan lassú mozgás, ezen elvesztegetése a legjobb időnek megöl – így látni hol van az üdv, hol a veszély, mint én látom s nem segíthetni rajta!! – pedig hidd el nem segíthetni!! halálos kín – a sok contestatiója a hűségnek – a csigalassúság az effectuatióbán, mintha merő ünnepünk volna!! – borzasztó – de azt az ezernyi aprólékos kifogást, mellynek mindenike egy lassú halál, nem képzelheted.
Dembinszk személyesen akará nézeteit velem közleni – kértem jöjjön hát rögtön – egész nap várom – nincs.*
V. ö. Dembinski és Kossuth febr. 2–3-i levélváltásával, 160. sz. alatt, 296. l.
Az ellenség erősödik, Coloredót Hontból 6000 emberrel már bevonták Pestre.
Nektek ott mi szándoktok van? a defensiv veszteglés megöl.
Isten áldjon. – Én is azt mondom előre! előre mindig megtámadólag – sőt Vetter is azt mondja, és még sem történik, a Schlendrian békóin megtörik minden erély.
A kívánt 100 aranyat viendi az első futár, Érdem kereszt surrogatum jelek is készen lesznek egy hét alatt. – Perczel őrnagy hová lett? Én semmit sem tudok róla, – Isten áldjon, híved
Debreczen február 4 este.
Kossuth
S. k. eredeti a Borsod-Miskolci Múzeumban. Fényképmásolata O. Lt.
Hibás másolat után közli Seress L.: Kossuth, Görgey és Szemere
Bpest, 1912, 11–12. l.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi