189. Debrecen. 1849 február 7. Kossuth válasza Návay Tamás csanádi főispán jelentésére a Maros vonalának védelme ügyében.

Full text search

189.
Debrecen. 1849 február 7.
Kossuth válasza Návay Tamás csanádi főispán jelentésére a Maros vonalának védelme ügyében.
Návay Makón, febr. 3-án kelt jelentésében közölte, hogy a szerb felkelő csapatok mind közelebb jönnek s a Maros vonala Arad és Szeged között csaknem teljesen védtelen velük szemben. Kért tehát az aradi táborból egy zászlóaljat és ágyúkat Makóra. Panaszkodott azonkívül, hogy a Bizottmány a rendeletek szétküldésénél közvetlenül a községekhez fordul, mellőzi a megyei hatóságot és így csökkenti annak tekintélyét a nép előtt. Felterjesztette a makói sóhivatal egy panaszát is, hogy Vécsey tábornok közvetlenül utalványoz a hivatal pénzéből, holott eddig csak pénzügyminisztériumi rendeletre fizethettek. Kossuth válasza:
A harcz, mely hazánk egészletének földarabolása s nemzetünknek a nemzetek sorából kiírtása végett intéztetik ellenünk, épen ezen rendeltetése által szabja meg védelmünk politicáját is, melynek mindenek fölött a nemzet lételét s az egész ország egységét fenyegető ellenség megtörésére kell intéztetnie. S ha sikerülend – s pedig sikerülni fog – hogy ez ellenség ellen megtartsuk nemzetünk életét, s az ország önállóságát: egyes vidékek visszaszerzése s az egyes vidékeken ejtett sérvek orvoslása a megmentett nemzet erejének könnyű föladat leend. Ellenben ha a védelmi eldaraboltság félszeg intézkedéseinek következtében mint nemzetnek, halnunk, s hazánknak mint önálló országnak vesznie történnék: akkor nem leend ok, miért óvogattunk legyen egyes vidékeket.
E magasabb politicai szükség határozta el a kormányt, hogy a bánsági megyéket, bár oly fontos vidéke ők hazánknak, bár eddigi védelmök annyi vérbe, annyi pénzbeli áldozatba került, vérző szívvel ugyan, de mégis azon bizonyossággal föladja, miszerint e föladás csak kevés ideig leszen tartandó.
A védelemnek ez országos szempontjából itélve is a Maros vonala oly fontosnak ítéltetetett a kormány által, hogy seregeink központosításának szüksége mellett is az aradi tábor, melyet főispán úr is fölösleg erővel ellátottnak állít, meghagyatott eddigi rendeltetése színhelyén.
Rendeltetése pedig e tábornak, most főkép a Maros vonalának födözése és biztosítása.
Ehhez képest főispán úr megyéje a rendes katonaság, tábori erő biztosítása nélkül nem szűkölködik. Az, a mit kiván, katonai erő ott van Aradnál, van Szegednél is. Különös volna, ha még a két közel pont közé eső rend vonalra is új sereget küldenénk! Akkor mi lenne a concentratio eszméje, mivel vernők meg az ellenséget?
Azonban azt, hogy a marosi vonal födözésével megbizott sereg mikint helyeztessék el, egyes őrségeit mikint ossza föl, hadtesteit hol és hogyan állítsa föl: Debreczenből intézni nem lehet; – e helyett az aradi tábor fővezérsége meg van bizva, hogy a körülményekhez és helyzetekhez képest, miket az ellenség mozdulatai fejlesztendenek ki, intézze védelmi s biztosítási rendelkezéseit a Maros vonalának egész mentében.
Főispán úr tehát az ellenségnek minden újabb merényleteit vagy szándéklatait, mint azokról értesülend, az aradi tábor fővezérségének tudomásaul adandja, s onnan várandja a hadi intézkedéseket, mik megyéjének védelmére is lesznek rendelhetők.
Azonban a kormány számol főispán úrnak s megyéje népének erélyére is, mert mint mondatott, minden egyes vidék vagy helység oltalmára külön sereg nem működhetik, s ha a népet rablás fenyegeti, kell hogy a nép maga is védje magát.*
Az aradi táborparancsnokságnak másnap küldött rendeletet e tárgyban l. alább, 197/b. sz. alatt, 361. l. Ugyancsak rendelet ment a pénzügyminisztériumnak is, a makói sóhivatal panasza ügyében.
Fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel. O. Lt. OHB 1849: 1543.
Mellette Návay jelentése, a makói sóhivatal Návayhoz intézett levele, valamint az aradi táborparancsnoksághoz intézett rendelet fogalmazványa.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi