b) A hadügyminisztériumnak, a hadiözvegyeknek juttatandó rendszeres juttatások összegéről:

Full text search

b) A hadügyminisztériumnak, a hadiözvegyeknek juttatandó rendszeres juttatások összegéről:
A ministerium f. hó 4-éről 4690. szám alatt visszarekesztvén véleményezés végett oda áttett folyamodványát Csányi Juliának, mellyben ez özvegyi tartásért könyörög, miután férje a moori csatánál kapott sebben meghalálozott,* erre vonatkozólag előterjeszti, miként egy özvegyen maradt közvitéz nejének kellőn bebizonyított folyamodványára élte hosszáig naponta 6 pkrt s hazautazási költséget rendelt, ennek következtében jelen folyamodónőnek, kinek férje káplár volt, férje halálnapjától kezdve 8 pkr napi zsoldot vél utalványozhatónak, az uti költség mennyiséget a távolság határozván meg.
A Batthyánynak megküldött felterjesztés nem ismeretes, tartalma az iktatókönyvi bejegyzés szerint ez volt: »Szalmásy Ferenc népképviselő és Kerekes Sándor k. biztosi titkár felhívják a kormány figyelmét az alsó vidéken lakó magyarság iránt gondoskodásra.«
E vélemény folytán a honvédelmi bizottmány fölkéri a ministeriumot, miszerint a katonai özvegyekre nézve fokozatos normativumot készítsen, és nyújtson be a honvédelmi bizottmánynak, hogy ne legyen kénytelen minden egyes esetre külön intézkedni. A fenebbi előterjesztésre nézve azonban azt véli a bizottmány, miszerint egy közvitéz özvegyének 6 pkr napi zsoldul kissé sok, – 4 is elég.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 2904.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1849: 5304.
A fogalmazvány mellett a hadügyminisztérium március 4-én kelt fenti tartalmú véleménye.
A tisztázat mellett a hadügyminisztérium márc. 8-án kelt válasza az OHB-nak: az őrmester özvegyének napi 8, a tizedesének napi 6, a közvitézének napi 4 kr. nyugdíjat javasol. (L. OHB 1849: 3117. sz. alatt.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi