356. Debrecen, 1849 március 10. A Honvédelmi Bizottmány intézkedése a napisajtó katonai tárgyú közléseinek előzetes vizsgálata és…

Full text search

356.
Debrecen, 1849 március 10.
A Honvédelmi Bizottmány intézkedése a napisajtó katonai tárgyú közléseinek előzetes vizsgálata és a kártékony közlések megtorlása tárgyában.
Figyelmeztetés.
A hírlapok szerkesztői több ízben, úgy magánúton, mint országgyűlési nyilvános ülésekben figyelmeztetve voltak: hogy a hadi munkálatokra vonatkozó tudósításaikban óvakodók legyenek, s ne hagyják magokat a sokattudás mutogatásának ösztönétől annyira elragadtatni, hogy az országnak kárt tegyenek.*
A Bizottmány egy ilyen tárgyú rendeletét I. az előző kötetben, 490. sz. alatt, 832. l.
Ezen figyelmeztetések nem használtak, s gyakran jelennek meg a hírlapokban a hadi munkálatokra vonatkozó olly időelőtti tudósítások, minőnek megtudása végett háborús időkben gazdagon jutalmazott kémek tartatnak, és szerencsésnek tartja magát az ellenség, ha gazdag áron olly tudósításokat kapnak, minőkkel a magyar hirlapok neki menthetetlen könnyelműséggel gyakran ingyen szolgálnak.
Egy nagy könnyelműség a hazának gyakran többet árt, mint némely kis árulás.
Azért is, miután a természetes discretiora s hazafiúi érzetre alapított óvatosságra figyelmeztetés semmit sem használ, a hírlapok kora tudósításokkal, érdekessé tételének pedig a haza javát alárendelni nem lehet: a honvédelmi bizottmány ezennel elrendeli s közhírré teszi, miszerint az elnöki irodában rendelés tétetett, hogy a hadi munkálatokra vonatkozó tudósítások, midőn a Közlöny számára kiadatnak, egyszersmind a Debreczenben megjelenő többi hírlapok számára is egyúttal leírassanak s kiadassanak.
S ha a hírlapok szerkesztői e hasonlítást nem méltányolva, ezen tudósításokon túl, a függőben vagy folyamatban lévő hadi munkálatokra vonatkozó hírek közlésébe ereszkedendnek, azon kárhoz képest, mellyet a hazának, vagy személyhez képest, mellyet egyeseknek idő előtti híreszteléseikkel okozhatnak, vád alá fognak vétetni, s szigorú fenyíték végett törvény elibe állíttatni.
Hasonló történendik olly hírlapi czikkekért is, mellyek a haza megmentésére nélkülözhetlen katonai fegyelem bomlasztására irányoztatnak.
Egyúttal a »Martius 15-ke« és »Esti Lapok« azon tudósításai, mintha a fővezérség körül a legközelebbi napokban egymással összeütköző kormányrendeletek adattak volna ki, merőben alaptalanoknak nyilváníttatván,* a közönség ezekre nézve a Közlöny tegnapi számában megjelent s a nemzet nevében a hadsereghez intézett kormányelnöki proclamatióra azon megjegyzéssel utasíttatik: hogy az mindent, mi a felső középmagyarországi hadseregtestek vezérlete, s az ország összes hadereje feletti fővezérlet iránt rendelve volt, úgy a mint egymásra következett, egybefoglalva hivatalosan közhírré teszi.
A Márczius Tizenötödike márc. 9-i vezércikkében Vetter kinevezésével kapcsolatban bírálta, hogy egy hét alatt a harmadik fővezér került a sereg élére. Kifejezést adott abbeli aggodalmának, hogy az a kapkodás lehangolja a hadsereget és megingatja bizalmát a kormány irányában. Célzott arra is, hogy »hazánk legnagyobbszerű ügyeinek vezérletére némi coulissák melletti intriguek látszanak befolyást gyakorolni«. Az Esti Lapok másnap, márc. 10-én »Hírlapírói discretio« c. cikkében ártalmasnak tartotta, »ha a kormány ekkörüli eljárása bizonyos lapban feszegettetik« s hangoztatta, hogy tényekkel kapcsolatban lehet bírálni a kormányt, de a sejtéseken alapuló gyanúsítások ártalmasak.
Magasztos az időszaki sajtó hivatása, de nagyon sajnálatos, ha az idők súlyát tekintetbe nem véve, az érdekesség viszketege erőt veszen az óvatosságon, s viszálkodás magvai hintegettetnek, midőn minden erők és elemek egyesítésén kellene iparkodni.
Debreczenben, mart. 10-én, 1849.
A honvédelmi bizottmány,
Közlöny, március 11.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi