a) Titkos utasítás a várparancsnokká kinevezett Guyon ezredesnek:

Full text search

a) Titkos utasítás a várparancsnokká kinevezett Guyon ezredesnek:
Az ország kormánya [által]*, körülmények szerint Komárom várának biztosítása tekintetéből többrendbeli parancsolatok, s rendeletek adattak ki. De Komárom várának biztossága végtére is legfőbbképen a várparancsnok személyességétől függ.
A [ ]-be tett szó hiányzik a fogalmazványból.
E szempontból nevezte ki az ország kormánya Gróf Guyon ezredest komáromi várparancsnokká – mint ollyan férfiút, kiben az ország kormányának tökélletes bizalma van, s kiről azon meggyőződéssel van a kormány, hogy míg ő él, Komárom vára az ellenség kezébe nem kerül soha.
Ezen meggyőződéstől vezéreltetve, és mert Komárommal az ország kormánya gyors és szakadatlan összeköttetésben nem lehet, ezennel a nemzet nevében Gróf Guyon ezredes úrnak, mint komáromi várparancsnoknak, teljes, tökéletes, és korlátlan hatalmat adok tekintet nélkül az eddigi rendeletekre, mindent tenni, rendelni s végrehajtani, mit Komárom várának a nemzet számárai megtartására s biztosítására jónak, czélszerűnek és szükségesnek itélend.
Tőle az ország kormánya mindenek felett csak azt várván, és kívánván, hogy Komárom várát, s általa az országnak minél nagyobb részét megtartsa, s biztosítsa. Ezen szél biztosítását, minden más tekintetnek, fölibe rendelni köteleztetvén.
Isten őtet úgy segélje, amint ezen hatalmát a nemzet ezen nagybecsű kincsének biztosítására hűségesen használandja.
Debreczen, mart. 10-kén, 1849.
Az országos honvédelmi bizottmány nevében
Kossuth Lajos elnök.
Kivül: Rendkivüli kormányrendelet. Gróf Guyon Arthur (!) úr által azon esetre felbontandó, ha Komárom várát a rendes eszközök használata mellett veszélyeztetve itélné.
S. k. eredeti. O. Lt. Ujkori gyüjtemény 49.
Guyon-iratok.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi