85. Debrecen, 1849 január 18. Kossuth hátirata Takács István szabadcsapat-vezér jelentésén a szabadcsapatok feladatairól.

Full text search

85.
Debrecen, 1849 január 18.
Kossuth hátirata Takács István szabadcsapat-vezér jelentésén a szabadcsapatok feladatairól.
Takács István a nagykun lovas szabadcsapat szervezője* Karcagról jan. 17-én kelt jelentésében beszámolt, hogy már 163-an jelentkeztek, kik közül 37-nek saját lova van, a többi 126 ló nélkül, de kész lovas, csikós vagy lovászifju mind. Kérte az OHB-t, hogy gondoskodjanak lovakról, s jelentette, hogy Perczel tábornok mindjárt maga mellé kívánja venni a csapatot. Kossuth Takács István jelentésének a hátlapjára a következőket írta:
Takács megbizatására l. előbb az 59/a. sz. aktát, 102. l.
A szabad csapatoknak olly módoni alakítása, hogy a status vegyen számukra néhány havi szolgálat végett lovakat, nem czélszerű.
Mert ha lovakat veszünk, azokat a rendes huszárezredekhez kell, hogy alkalmazzuk, hol még 2500–3000 huszár újoncz vár lóra.
Tehát csak lóháton beálló szabad csapatbeliek fogadtathatnak el.
Ezeknek nagyobb felcsapási díj adható, s assecurálandók, hogy ha táborozás közben lovaikban megkárosodnak, az nekik megtéríttetik. Ezért becslését a lovaknak fel kell a beálláskor venni.
Arra is figyelmeztetik, hogy a szabad csapatoknak nem az rendeltetése, hogy a hadseregbe besoroztassanak, hanem hogy önállólag annak működéseit elősegítsék. Főrendeltetésük éjjelenkint megrohanni, fellármázni az ellenséget, hogy soha ne alhasson, s ez meglévén, szerte röppenve az ellenség által ismeretlenebb utakon elszáguldani, s egy előre designált helyen össze jőve, más éjjelen hasonlót tenni, vagy hátba kerülve, élelmi tárait elfoglalni, megsemmisíteni, szóval az ellenséget örökké nyugtalanítani.
Illy értelemben járjon el. Különben a szabad csapatok alakításával egészen czél tévesztetik s haszontalan költséggé válik.
Kap egy legény naponkint 16 krt – s a csapatvezér ezenkívül szénára és zabra pénzt, élelmökről maguk gondoskodnak.
Legszorosabb fegyelem.
A föld népét bántani, zsarolni halálbüntetés alatt tilos.
Az ellenségtől vett zsákmány az övék.
De a status sem lovakat, sem fegyvert nem ad.
Kossuth s. k. hátirata. O. Lt. OHB 1849: 680.
Az akta mellett fogalmazvány nincs, az irodában a részletes hátirat alapján valószínűleg mindjárt a tisztázatot csinálták meg.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi