89. Debrecen, 1849 január 19. Kossuth utasításai Torontál megye közönségének a délvidék katonai kiürítésével kapcsolatos teendőkr…

Full text search

89.
Debrecen, 1849 január 19.
Kossuth utasításai Torontál megye közönségének a délvidék katonai kiürítésével kapcsolatos teendőkről.
A megye közönségének folyó hó 8-áról kelt, de ide csak 18-kán érkezett az iránti kérelmét tartalmazó hivatalos levelére, hogy a haderő kebeléből el ne vonassék, a honvédelmi bizottmány nevében ezennel válaszolom:
Mindazon okokat, mellyeket a megye közönsége a haderőnek kebelébőli el nem vonása mellett felhoz, valamint a kormány teljesen méltányolja: úgy azon roppant veszteségnek, melly seregeinknek onnan elvonulásából békövetkezhetik, nem kevésbé vérző szívvel néz elibe mint az atya, kit a balsors szeretett gyermekei egyikének elvesztésével fenyeget.
És legyen meggyőződve a megye közönsége, mikép ha arról volna szó hogy a kormány azon erővel, mellyet Torontál áldásdús földéről elvonni kénszerül – a hazának más vidékét szándékoznék az ellenség birtokába jutástól megóvni, de sőt egy más vidéket az ellenségtől visszafoglalni, s hazának visszaszerezni is, – a kormány önmagára fogná a mostoha eljárás bűnét kimondani, ha Torontálból emiatt csak egy embert is elvonna.
De a szó nem a körül forog Uraim! a kérdés az: valjon a számos gyermekű atya, midőn egész családjának kiirtásával fenyegettetik, egyik, vagy másik gyermekének védelmére menjen é, vagy összeszedve, öszpontosítva erejét egész családját igyekezzék megmenteni?
Az a kérdés: hogy a kormány minden haderejét összevonja é, hogy a nemzet lételét, a hazát megmentse – vagy egyes seregekre osztva a hazának egyes vidékei védelmében hadja é a felosztott erőt megtöretni s a csekély erővel védett vidékkel együtt a hazát elveszni?
Meg vagyok győződve, hogy Torontál lelkes közönsége át fogja látni a szomorú kéntelenséget, mikép a nemzeti létünk eltiprására törő ellenséget csak úgy győzhetjük le, nemzeti függetlenségünket csak úgy menthetjük meg, ha minden haderőnket összeszedve az ellenség fejét zúzzák szét – át fogja látni, mikép ha a nemzeti lét biztosítva lesz – Torontál is lesz biztosítva. Ellenben ha a haderő öszpontosításának elmulasztása miatt a magyar nemzet elvész – nem lesz, akinek számára Torontál megvédessék.
Hiszem ezen megye közönségének lelkességétől, mikép maga sem kívánná Torontálnak humanisticus szempontbóli vidéki védelmét a nemzet halálának árán megvásárolni.
És azért szomorú, fájó kénytelenség, de a nemzet létele megvédése parancsolja. – A megye kebelében lévő haderőnek el kell vonulni, a Tiszánál összpontosulni s az ellenség főerőjével az élet-halál harczot megvívnia.
Tökéletesen áll, mit a megye közönsége helyzetének a többi tájéktuli különbségre nézve felhoz. Való, hogy ezen megye kebelében nem hadsereg áll hadsereg ellenében, hanem áll különfélekép felbujtogatott phanatizált népfaj a szabadságához ragaszkodó magyar és német nép ellenében.
És épen azért minthogy ez így áll, – került Torontál eddigi megtartása tíz hónapon át a nemzetnek tíz milliójába, került hadseregünk annyi véres harczaiba és az eredmény az, hogy még sincs nyugalom, Torontál még sincs biztosítva a Nemzet számára.
És nem is lehet azon népet, melly Torontált pusztítással fenyegeti, hadsereggel legyőzni – néppel lehet azt csak legyőzni.
Önök magok mondják Uraim, hogy 100 ezren vannak Torontálban magyarok és németek.
Legyenek meggyőződve, mikép ha a 100,000-nyi nép, támaszkodva a megye kebelében volt seregre, vitte volna a lázadók ellen a védelmi háborút ép úgy, mikint a lázadók az irtó háborút vivék tíz hónap óta, egy rácz sem volna Torontálban.
És ennélfogva mindaz, mit a kormány ezidőszerint Torontál megtartására tehet, azon felszóllítás:
Szedje össze a magyar és német szabadságszerető népe Torontálnak erejét – legyen a százezernek csak negyed része az önvédelemre elhatározott – legyen kitűrő és megóvja magát kétségtelenül azon kis ideig, amennyi kell, hogy minden öszpontosított seregeink együtt a nemzet életét s szabad országos existentiáját megmentve – Torontált magát újra védelmük alá vehessék.
Ezen esetre, ha Torontál magyar érzelmű népe ezt megtenni kész, – utásítást adott a kormány Damjanich tábornok úrnak* Versecz táján Maderspach ezredes vezetése alatt egy dandárt hagyni, – úgy azonban, ha az a népnek csatlakozása által annyira erősíttetik, hogy veszélynek kitéve nem lesz.
A Damjanicsnak szóló utasítást l. az előző szám alatt.
Hagyatik tehát egy dandár a megye kebelében gyűjtőmag kövül – ha hisz a megye közönsége jó érzelmű népében annyi lelkesedést, elhatározottságot és kitűrést, miszerint e dandárhoz 20, 25 ezren fognak csatlakozni, ha hiszi, hogy ezen dandár ott maradva a nép habozása által mészárszékre nem lesz állítva – akkor értesítse ez iránt Damjanics tábornok urat – ez a további intézkedéseket utasításaihoz képest megteendi.
Azon szomorú esetben pedig, ha a megye közönségének ekkép ön maga megvédéséhez sem lenne reménye – a megye székhelyének ezennel Szeged városa jeleltetik ki. Vonuljon a megye bizottmánya és tisztikara Szegedre s intézze onnan a megye dolgait – a tisztviselői kar Szegeden az ország pénztárából huzandván eddigi fizetését.
Gondoskodott a kormány arról is, miszerint a Szegedre menekülő egyesek is a lehetőségig némi segélyezést nyerjenek. Egyúttal midőn Torontál megye ideiglenesen Szegeden ütendi fel székhelyét: a megye közönsége még a következőkrőli gondoskodásra is felhivatik:
1. A levéltárból az intabulationalis jegyzőkönyvek s drágább oklevelek Szegedre átteendők.
2. A pénztárak, úgy azoknak kötelezvényei, lajstromai valamint a becskereki, s kikindai pénztárakat illetők is, valamint szintúgy a gymnasialis, kórházi és pupillaris fundusok is szintúgy átteendők.
3. A magyar és német rabok vagy kezességre bocsátandók, vagy katonai szolgálat kötelessége mellett amnistiálandók.
4. A megye insurrectionalis fegyvertárának készletei, ha a nép maga önvédelemre fel nem állana, megmentendők, valamint a magánosoktóli fegyverek is ezen esetben inkább beszedendők, hogysem az ellenség kezébe kerüljenek.
5. Az alispán a körülményekhez képest mindent megtegyen, ami a népfajok közt engesztelésre vezethet.
6. Jermasich Rudolf a felvonuló hadseregnél intendanturai kötelességek vitelére élelmezési biztosul kineveztetik.
Végre nem mulaszthatom el a megye közönségének némi vigasztalásául megjegyezni; mikép ügyeink Erdélyben annyira jó fordulatot vőnék, mikép biztos reményem van, hogy Torontál, bár a haderőnek onnan elvonulása által kis időre az ottani jóérzelmű népnek önvédelmére hagyatik is, – ez oldalról rövid időn a nemzetnek biztosíttatni fog.
Tehát összetartás és kitűrés uraim!
Ha hazánk lesz, mindenünk lesz.
Ez igen nagy munka – ellenségeinknek Istent és embert sértő igaztalansága oda kényszerít bennünket, hogy újon szerezzük meg hazánk szent földét – mikint ezred év előtt az őseink megszerzék.
E munka minden ép kart igénybe vesz – és feltétlen feláldozást kíván.
De amint nagy a feláldozás – olly nagyszerű leend a megmentett, a szabad hazának jutalma is!
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel.
O. Lt. OHB 1849: 667.
Mellette Torontál megye fentemlített hosszú, megrázó tartalmú kérvénye.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi