b) Tudósítás a Közlönyben a Hajdúkerület függetlenségi felajánlásáról:

Full text search

b) Tudósítás a Közlönyben a Hajdúkerület függetlenségi felajánlásáról:
A Hajdukerület – folyó év ápril 28-án tartatott ülésében – megtudván a nemzetgyülésnek ápril 14-ki, az osztrák–Habsburg viszonyt számüző határozatát, leirhatlan lelkesedésében – hogy ezen napnak emléket emeljen – az ujont megajánlott 50,000 ujonczból, a Hajdukerületből kiállitandók közül 150 lovast teljesen felszerelve kiállitani határozta.
Ezen határozat méltó a Bocskay ideje óta mindvégiglen igaz magyar hajdukhoz, kiknek – bár kerülete csak hat városból áll is – a nemzet szabadságharczában mindazáltal jelenleg is 300 fiai vesznek részt. Ezen ajánlást jobban megdicsérni nem lehet, mintha minden hatóságoknak követésére méltó mintha gyanánt állittatik fel.
A hajduk nemzetünk háláját régen kiérdemelték.
A kerületnek ez érdembeni tudósitása egészben közöltetni fog.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 6457.
Megjelent a Közlöny május 4-i számában.
Mellette Pély Gábor hajdukerületi főkapitnáy Hajduhadházon április 30-án kelt jelentése a Függetlenségi Nyilatkozat megünnepléséről, mellékelve hozzá a hajduhadházi lelkész ez alkalommal mondott beszéde. (A jelentés megjelent a Közlöny május 6-i számában.)
Egyidejűleg Kossuth ezekkel a sorokkal válaszolt a Hajdúkerület lelkes nyilatkozatára:
Vettem Önöknek, Uraim, f. évi aprilis 26-áról kelt iratát, mellyben a Nemzetgyülésnek ápril 14-én kimondott függetlenségi manifestuma iránti hódolatukat nyilvánitják.
Fogadják Önök, uraim! a nemzet nevében hálás köszönetemet azon honpolgári örömükért és lelkesedésükért, melly nyilatkozatukat átlengi.
Fogadják általam a nemzetgyülés háláját azon nemesen férfias igéretükért: miszerint a függetlenség kivivásában és biztositásában a Hajdu kerület és annak minden egyes polgárára mint hajdan, ugy most is a haza mindig számithat.
Ered. fogalm. O. Lt. Kossuth–Miscellanen: 13/a.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi