b) Záborszky Répássy tábornoknak az újoncozási rendelettervezet hibáiról:

Full text search

b) Záborszky Répássy tábornoknak az újoncozási rendelettervezet hibáiról:
Kormányzóelnök úr meghagyásából, van szerencsém Tábornok Urral az ujonczozás tárgyában folyó évi május 14-ről beadott, közhirré teendő rendelet javaslatára kelt ministeri határozatot hozzá alkalmazás végett tudatni, jelesül.
Miután a képviselőház és az öszves törvényhozó testület, foyó évi ápr 27-én kelt határozata nyomán a haza védelmére ujonnan felajánlott 50.000 ujoncz kiállitását, tulajdon és épen azon elvek, és rendszabályokra fektetve fogadta el, mellyek a mult évi ujonczozásnál divatoztak, – annál fogva a ministeri tanács az ujban eszközlendő ujonczok kiállitásánál és előfordulható helyetteseknél, szinte ugyanazon elvek és szabályok megtartását tartja czélszerűnek annyival is inkább, – minthogy ha a netán felmerülhető panaszok esetében a helyettesités körül némi, s az eddigi szabályoktól eltérő egyes rendeletek okvetlenittetnének is – a ministeri tanács a hitben van, hogy ezen a körülmények által szükségelt kivételes eljárások távolról sem idézendnek a nép és hatóságok kebelében annyi bajt és nehézségeket elé, mint ha a javallott rendelet közhirré tétetnék.*
A Kossuth által előterjesztett újoncozási törvényjavaslat ápr. 24-én megkezdett vitája során a javaslat 6. pontja körül volt a legélesebb vita, amely úgy rendelkezett, hogy »a kivételekre és helyettesítési engedélyekre nézve a mult évi újoncállításnál szabályul szolgált határozatok ez alkalomra is szolgálnak.« A baloldal – élén Halász Boldizsárral – hevesen támadta ezt a fogalmazást, mert lehetővé teszi, hogy mint eddig, a sorshúzásnál kiemeltek közül a gazdagok maguk helyett mást állítsanak és kibujjanak a katonáskodás alól. A javaslat végül mégis a közölt fogalmazásban vált törvénnyé. – A Répássy által jóváhagyás végett előterjesztett rendelettervezet ebben a pontban nyilván eltért a törvény fenti elveitől.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1839: 7126.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1849: 15242.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi