269. Debrecen, 1849 június 3. Szemere Bertalan miniszterelnök levele Kossuthhoz: tartsa be a formákat és tekintélyével ne korláto…

Full text search

269.
Debrecen, 1849 június 3.
Szemere Bertalan miniszterelnök levele Kossuthhoz: tartsa be a formákat és tekintélyével ne korlátozza a minisztériumok hatáskörét.
Tisztelt Barátom!
Megengedj, de kénytelen vagyok Téged néhány hivatalos tekintetre nem hivatalosan emlékeztetni.
T. i. óhajtanám, ha a parlamenti kormányforma, mely felelősséged mellett is a ministerek általi kormányzásban áll, pontosabban megtartatnék.*
A kormányzó és a miniszterek hatáskörének elhatárolására és a miniszteri felelősség mértékének megállapítására l. a 102. sz. iratot, 181. s köv. l., valamint Kossuth és Szemere levélváltását, 96. sz. alatt, 174. l.
Erre nekem alkalmat ád az, hogy a tennapi lapban némely kinevezések ellenjegyzés nélkül jelentek meg a közönség előtt, ha bár a levéltárban az eredetin van is ellenjegyzés, de a forma épen a közönség elébe való. Záborszky ellenjegyzette.*Én nekem alkalmat ád az, hogy a felsőházhoz (hogy közölje határozatait) és már előbb az alsóházhoz (hogy Görgey a hadminister) levelet intéztél,* mely ellenjegyezve sem volt s mivel én sem tudván semmit, arra mások által tétettem figyelmessé.
A kormányzói iroda személyzetének kinevezését tartalmazó két rendeletről van szó. (L. előb, 250. és 258/b. sz. alatt, 446. és 48. l.)
A két levelet l. előbb, 127. és 216. sz. alatt, 229. és 384. l.
Erre nekem alkalmat ád az, hogy a tennapi számban a hadügyministerium kormányzói rendeleteket inregisztrál, melyek engem is megleptek, de másokat nem kevésbé.*
A valóban szokatlan formában közzétett rendelkezéseket l. előbb, 259. sz. alatt, 458. s köv. l.
És ha a forma különössége a hadügyministerium hibája is, amint az azt kihirdette, de tartalma oly ösvénynek kezdete, mi szerint a ministerium szükségképen elveszti tekintélyét.
Ha te is hagyod meg mindenik ministernek, a publicum előtt, mit csináljon, mit fog majd csinálni, s a hadügyministerhez intézett rendeletbe a többi minister teendői is, mik egyébiránt a ministeri tanácsban is megfordultak, kijeleltetnek (p. o. Margit sziget, vasu, pesti csatornák) ha e szerint a teendőket mintegy letejfelezed, ha e bizony szegény ministeriumnak abc-t irsz elébe, ha ekképen látja a közönség, hogy a ministerium semmit sem képes magától kigondolni, hanem utasitásra van szüksége naponkint: akkor még rövidebb ideig él e kormány, mi különben nem baj, akkor éppen nem lesz ereje, tekintélye, mert önállással nem fog bírni a nép hite szerint.
Gondolj azokra, akik utánad mint kormányzók következnek. Jó példának vesd meg alapját.
Gondolj arra, hogy ez ut a ministeriumbani bizodalmat, most is, jövendőben is, meg fogja semmisiteni.
A ministerium közt s közted különség nem lehet, vagy az visszalép, te maradsz; különségre mutat pedig, ha akármely minister tőled kapja az utbaigazitást, mig más részről nem tehet olyant a ministerium, még neved nélkül is, hogy szellemedet, és helyesen, ott ne képzeljék a rendelet származásánál.
Nem tartom alkotmányosnak ez eljárást. Nem tartom a ministerium fentartására munkálónak. Nem én, ki a formákat szigoruan óhajtom fenntartani, és minden eltérést megérzek, de mindenki célszerűtlennek, feltünőnek tartja e módot. Gyámság alattinak mutatkozik, a ministerium igy, mit én hajlandó vagyok elismerni, de a közönség előtt nem szabad neked, nem illik nekünk azt bevallani.*
E levél egyik fontos láncszeme annak a tervszerű és következetes tevékenységnek, amellyel Szemere – a minisztérium megalakítására irányuló tárgyalások elkezdése óta – Kossuth hatáskörének korlátozására, közvetlen kezdeményező erejének megbénítására, forradalmi lendületének a formák segítségével való megtörésére törekedett.
S. k. Ered. fogalm. O. Lt. Szemere Bertalan iratai 1303. rakt. s. 529. l.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi