3. Debrecen, 1849 április 16. Kossuth levele Görgeyhez: felajánlja neki a hadügyminiszteri tárcát, értesiti Stein Miksa ezredes ú…

Full text search

3.
Debrecen, 1849 április 16.
Kossuth levele Görgeyhez: felajánlja neki a hadügyminiszteri tárcát, értesiti Stein Miksa ezredes új beosztásáról és közli vele, hogy a hadügyminiszteri teendőket ideiglenesen továbbra is Mészáros Lázár látja el.
Tábornok Úrnak önzéstelen tiszta hazaszeretet, mellyet a hálás nemzet már már egy éves viszontagságteljes szabadsági harczunk folyama alatt ismerni, s egymást követő győzelmeiben pedig tisztelni tanult: biztositnak engem, miszerint Tábornok Ur a mellett, hogy a nemzet hadseregének, – mellynek összetartó kapcsa – diadalmas fővezérletét megtartandja, a hadügyminiszteri tárczát is elvállalni szives lend.
És fog Tábornok Ur közvetitő módot találni, miszerint ministeriumában addig is, amig azt személyesen vezérelendheti – az ügyek azon irányban s elvek szerint kezeltessenek – mellyet Tábornok Ur ügyünk teljes diadalához legbiztosabbnak itél.
Ezek előrebocsátásával ellévén határozva semmit nem tenni hadügyekre egy vagy más kérdésben intézkedéseit Ön hire nélkül meg előzzem – ide zárom másolatban B. Stein Miksa ezredes* folyamodványát – mellyben ezredesi rangjának megtartása mellett jelenlegi állásától magát felmenteni – s bár hol – talán Vécsey tábornok mellett, ki őt legszigorubban itélte meg – magát alkalmaztatni kéri.*
Stein Miksa ezredes akkor a hadügyminiszter főhadsegéde és a minisztérium táborkari osztályának főnöke volt s mint Mészáros hadügyminiszter bizalmának letéteményese rendkívül nagy hatáskörrel rendelkezett. 1848-Ban péterváradi mérnökkari százados volt s mint várerődítési szakember nagy hírnévnek örvendett. A déli harctéren 1848 nyarától kezdve a sorkatonaságnál szolgált, a januári válság idején azonban kiderült megbízhatatlansága s Vécsey tábornok kívánságára elmozdították a csapatoktól. Hadügyminisztériumi fontos beosztásában sem bizonyult megbízhatónak. Kossuth – bár szaktudását nem tudta nélkülözni – joggal volt bizalmatlan vele szemben 1849-ben – említett leköszönése után – kalandortervet szőtt a békepártiakkal Kossuth elrablására, a terv kivitelétől azonban a békepártiak végül is visszariadtak. Ezután foglalta el új állomáshelyét s idejét a szabadságharc végéig Gyulafehérvár sikertelen ostromával töltötte. (Pályáját részletesen ismerteti Gelich R.: Magyarország függetlenségi harca 1848/49-ben. Bp. é. n. II. Köt. 216. s köv. l.)
Stein ápr. 16-i folyamodványának eredetije a Kossuth-levél fogalmazványa mellett van. Felsorolja benne katonai pályájának mozzanatait 1848 nyarától, keserűen vádaskodik azok ellen, akik »a magyar sereg és a nemes nemzet bizalmát aljasan elorzák« tőle, közli, hogy mivel Mészáros, – aki bizalmával tüntette ki – leköszönt, nem maradhat a hadügyminisztériumban és új beosztást kér Kossuthtól.
Kérvén Tábornok Urat, hogy e kérelemre nézve véleményét velem – de sürgetőelg – olly végre tudatni sziveskedjék, miszerint annak Tábornok Urnak közlendő véleményéhez képest foganatot szerezhessek. Megjegyezvén, hogy Stein ezredes urat, kinek igen jeles katonai képességét – bár mikint vélekedjék is rólla akárki – megtagadni nem lehet, ideiglenesen az erdélyi passusok megvizsgálására s a gyulafejérvári ostrom megszemlélésére kiküldöttem.
Végül értesitem Tábornok Urat, mikép a hadügyi tárczát utódjának megérkezéseig – minden reservata nélkül, s olly feltétel alatt: hogy minden fontosabb ügyet előmbe terjesztend, mielőbb abban intézőleg lépést tenne – Mészáros Lázár még folytatja, kiről hazafiui megismeréssel mondhatom el, hogy e napokban magát igen nemesen viselte.* De óhajtom, hogy ezen ideiglenes állapot Tábornok Ur intézkedései nyomán mihamaréb megszüntessék.
Mészáros a képviselőház ápr. 15-i ülésen rövid beszédben leköszönt hivataláról. Finom humorral átszőtt beszédében elsősorban önmagát, osztrák katonai neveltetését okolta azért, hogy a »sasként repülő« forradalomban lassúnak bizonyult. (Beszédét l. A Közlöny ápr. 18-i számában.)
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészitéseivel.
O. Lt. OHB 1849: 5678.
Ered. Tiszt. Hadtört. Lt. 1848/49-i vegyes anyag 10. Csomó.
A fogalmazvány mellett Stein folyamodványa és Mészáros kísérőirata, amelyben a kérést, »áthatva annak igazságos voltáról«, Kossuth jóindulatába ajánlotta.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi