47. Debrecen, 1849 április 23. Kossuth Görgeyhez: a hadsereg aprópénzzel való ellátása a fővárosba való visszaköltözésig megoldha…

Full text search

47.
Debrecen, 1849 április 23.
Kossuth Görgeyhez: a hadsereg aprópénzzel való ellátása a fővárosba való visszaköltözésig megoldhatatlan nehézségekbe ütközik.
Görgey a lévai főhadiszállásról április 18-án jelentette Kossuthnak, hogy a hadi főpénztárban csak 100 forintosok vannak, a küldött aprópénzkészletek egyáltalán nem fedezik a szükségletet, s a sereg zsoldellátása állandó zavart és késedelmet szenved. Azt kérte, hogy a sereg és a kormány közötti távolság növekedésével küldjenek egyszerre több pénzt, küldjenek minél több 30 és 15 krajcárost és küldjenek kitüntetéseket is, mert a rendelkezésre állók elfogytak. Mellékelte Görgey a jelentéshez Psotta tüzérségi parancsnok jelentését is az ismeretes lőszerhamisítás ügyében lefolytatott vizsgálatról* s kérte, »méltóztassék a nagy fontosságu ügyet, mellyben sulyos hazaárulási tett rejlik, szigoruan megvizsgáltatni és jövőben történhető ily vészthozó hamisitások ellen a kellő ellenintézkedéseket megtenni». Kossuth válasza:
Psotta a jelentésben azon a véleményen volt, hogy a lőszerhamisítást az 5. császári tüzérezrednek a nagyváradi laboratóriumában dolgozó tüzérei követték el.
Fővezér urnak Léván f. hó 18-án kelt kivánságára a hadsereghez küldendő nagyobb mennyiségü apróbb bankjegyek iránt válaszolnom kell, miként a bankjegyek nyomdájában 175 ember legnagyobb erőmegfeszitéssel dolgozik, még pedig felerésze felváltva éjjelente is, és sem a nyomagépeket sem pedig a papiros szolgáltatást a debreczeni körülmények megsokszorozni nem engedik, ugy hogy, fájdalom, a hadseregnek ellátása másképen, mint eddig, történt, teljesen lehetlen. Szolgáljon ez is a vitéz hadseregnek nagyob ösztönzésére, az ellenséget Pestről kiszoritni, minek megtörténte után nemcsak a jegygyártás fog bővebbre terjesztethetni, hanem a nagy jegyek felváltása is kevesebb nehézséggel járand.
Ha tisztelt fővezér ur a ministeri széket elfoglalandja, maga is meg fog győződni, mily nagyok és nehézségek mindaddig, mig Debreczenben vagyunk.
Mellékletben által küldöm a hadsereg mutl hó 1-je óta mi módon történt ellátásának jegyzékét, kénytelen levén kijelenteni, hogy az apró jegyeknek nagyobb mennyiségben, mint e jegyzékben látható, szolgátlatása eszközeinket felülhaladja.
Hasonló esetben vagyunk a diszjelekkel is, mellyeknek nagy fogyandósága azonban egyrészt örvendetes, másodszor pedig a hiány könnyen pótolható azáltal, hogy ha a derék diszesitettek ideiglenesen csak a szalagot viselik.
Egyébiránt meg lehet győződve fővezér ur, hogy a hadsereg szükségeinek lehető legpontosabb födözését mindenek felett hordom szivemen, hanem méltóztassék tekintetbe venni, hogy például 200,000 pftra, homlok- és hátnyomással 1.600,000 nyomás kell, s erre legalább is 5 napi folytonos éjjel-nappali munka, holott mindennap 280,000 ftot kell késziteni, hogy csak a legszükségesebb kiadásokat fedezhessük. – Ebből világos, hogy ha megfeszítjük is magunkat, nagyobb öszveget készletben tartani és pedig 30 és 15 krosokban a szó legszorosabb értelmében teljes lehetetlenség.
Azonban ismétlem, minden lehetőt elkövetendek, s két három nap alatt tetemes öszveget küldhetendek.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével.
O. Lt. OHB 1849: 5974.
Mellette l. Görgey ismertetett levele, 2. Psotta tüzérparancsnok jelentése, 3. különböző kimutatások a hadsereg pénzellátásáról, 4. Görgey kiáltványának példányai, melyben a magyar hadifoglyokkal való rossz bánásmódért súlyos megtorlást helyez kilátásba.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi