a) A cári seregek tiszafüredi átkeléséről:

Full text search

a) A cári seregek tiszafüredi átkeléséről:
Tisza-Fürednél 10 ezer főnyi orosz sereg átkelt ugyan a Tiszán, de Grögei tábornok 40 ezer főnyi seregével Tokajnál f. hó 23-án szintén átkelve,* hátulról fenyegeti; Korponay ezredes, ki csekély erejével Debreczen felé vonul vissza, általam oda utasittatott, hogy a nagyváradi vonalt lehetőleg biztositsa, igy Madarasról lefelé pedig a Tisza mentén a nép gátolandja az ellenség hirtelen előnyomulását, s e szerint a Tisza baloldalán 10 ezer ellenségre 40 ezer főnyi seregünk jutván, aggodalomra okunk nincs.*
Kossuth még mindig abban a hitben van, hogy Görgey serege mindjárt a Miskolcra vaó megérkezés másnapján júl. 23-án továbbvonult és átkelt a Tiszán. Ezzel szemben Görgey csak júl. 28-án este indította át a Tiszán a sereget Tokajnál. Ő maga előzőleg elindult, hogy Kossuthtal Karcagon találkozzék, azonban 27-én Nyíregyházán értesült a cári csapatok tiszafüredi átkeléséről s erre visszatért seregéhez.
Vö. a köv. szám alatti intézkedésekkel.
Ezekről Ministerelnök Urat sietek tudósitani, nehogy a szárnyaló hirek a veszély tulságos nagyitása által káros zavarokra okot szolgáltassanak.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 9624.
Ered. tiszt. Borsod-Miskolci múzeum, 1848/49-es anyag.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi