59. Debrecen, 1849 április 25. A képviselőház ülésén felolvassák Kossuth levelét az új sikerekről és az északkeleti betörések ell…

Full text search

59.
Debrecen, 1849 április 25.
A képviselőház ülésén felolvassák Kossuth levelét az új sikerekről és az északkeleti betörések elleni felkészülésről.
Elnök: Almássy Pál.
Elnök: Az ülés megnyilt, a kormányzó elnök ur egy hivatalos levél mellett átküldötte hozzám az ország különböző részein müködő hadvezéreinknek hadi jelentéseit a végett, hogy azokat mielőbb Önök tudomására juttassam. Nem késtem tehát Önöket megörvendeztetni, sietvén a jelen ülés kihirdetésével. Mindenek előtt kormányzó elnök urnak hozzám intézett levele fog felolvastatni, mellynek tartalmát a ház tudomására juttatni szükséges.
Hunfalvi olvassa:
»Az ország kormányzó elnöke a képviselőház elnökének.
Nem akartam elmulasztani az ide rekesztett örvendetes hadi tudósitásokat Alelnök Urral azon kéréssel közölni, hogy azokat a képviselőháznak tudomására juttatni, egyszersmind arról is értesiteni sziveskedjék, hogy hazánk felső részeinek a Gallicziából invasiók elleni biztositására Dembinszki altábornagy vezérlete alá immár néhány nap alatt 10 ezer főnyi rendes sereget összegyüjtöttem (éljenzés), s annak folytonos szaporitásában munkálkodom anélkül, hogy az ellenséggel másutt szemben álló vitéz seregeink közül e czélra csak egy ember is elvonatnék. (Öröm.) Fogadja Ön hazafiui üdvözletemet.
Debreczen, april 25-én 1849.
Kormányzó elnök
Kossuth Lajos m. k.» (Éljenzés.)
Szacsvai ovlasta Beyer ezredesnek, Bem altábornagynak, és Szintai korm. biztos jelentéseit. (Már közöltettek.)*
Kossuth levelének eredetije – OHB 1849: 6124. számmal ellátva – az országgyűlés leváltárában van: O. Lt. Arch. Regn. Lad. XX. 22. fasc. 2. A. No. 1024/a. Mellette: 1. Szintay beregi kormánybiztosnak a podheringi táborban ápr. 23-án kelt hadijelentése másolatban, 2. Bem Karánsebesről ápr. 17-én Kossuthhoz írt jelentéséből készült kivonat, 3. Bayer ezredes ápr. 20-án kelt tudósítása a nagyendrői főhadiszállásról, a nagysallói győzelemről. – A felolvasott jelentéseket – köztük Bem ápr. 19-i jelentését is Lugos elfoglalásáról – l. a Közlöny ápr. 27-i számában.
Közlöny, április 28.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi