92. Debrecen, 1849 április 29. Kossuth levele Görgeyhez: szerencsekivánatait fejezi ki az esztergomi és komáromi győzelmekért és …

Full text search

92.
Debrecen, 1849 április 29.
Kossuth levele Görgeyhez: szerencsekivánatait fejezi ki az esztergomi és komáromi győzelmekért és kéri, hogy a zsákmányolt ágyúkból küldjön néhányat a Gyulafehérvárt ostromló sereghez.
Görgey április 25-i jelentésében közölte Kossuthtal, hogy az Ujházy-vadászok a Dunán átkelve megszállták Esztergomot, egy másik alakulat pedig a Garam és a Nyitra közét tisztította meg az ellenségtől és elfoglatla Verebélyt. Másnap pedig azt jelentette Görgey, hogy Komárom felmentése befejeződött, Damjanich és Klapka hadtestei átkeltek a Dunán, rohammal bevették az ellenséges sáncokat és nagy hadizsákmányt, valamint 600 foglyot ejtettek. Az ellenség visszavonult Győr irányába.* Kossuth levélben fejezte ki örömét az újabb sikerek fölött:
Görgey két jelentése 6324. sz. alatt van iktatva a kormányzósági iktatókönyvben, maguk a jelentések azonban hiányzanak. Szövegük – hihetőleg teljes terjedelmében – megjelent a Közlöny máj. 1-i számában. Görgey ápr. 27-i részletes jelentése a komáromi ütközetről OHB 1849: 6467. sz. alatt an, megjelent a Közlöny máj. 5-i számában. – Meg kell jegyezni, hogy az ápr. 26-i komáromi ütközet nem tekinthető győzelemnek, mivel a magyar sereg nem érte el stratégiai célját, az ellenséges sereg elvágását és megsemmisítését, viszont az ellenség a maga célját, a nyugat felé való elvonulást végrehajtotta.
Különös kedvességgel s nagy örömmel vettem én, s vette az országgyülés Tábornok Fővezér Ur ujabb győzedelmének hirét. – Köszönöm arról f. hó 25-én és 26-án küldött tudósitásait, mellyeket épen mai nap vettem, midőn a nagysallói fényes győzedelemért Te Deumot, s egyszersmind elesett honvédeinkért Requiemet tartottunk.
Az érintetvén fennebb emlitett tudósitásában, hogy Komáromnál a kivivott győzedelem alkalmával 6 huszonnégy fontos álgyu vétetett el az ellenségtől: minthogy Erdélyben Gyulafejérvár ostromlására nehéz álgyuk kivántatnak, illy caliberüekben pedig szükséget szenvedünk: fölkérem Tábornok Fővezér Urat, hogy ha Komáromban nélkülözhetők, azon lefoglalt 24 fontos álgyukból legalább hármat az érdeklett czélra mentül előbb ide utba indittatni sziveskedjék.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 6323.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi