98. Debrecen, 1849 április 30. Kossuth a nemzetőrség fegyvereinek beszolgáltatására hívja fel Debrecen város közönségét.

Full text search

98.
Debrecen, 1849 április 30.
Kossuth a nemzetőrség fegyvereinek beszolgáltatására hívja fel Debrecen város közönségét.
Debreczen városa közönségének!
E városnak hazafiuilag lelkesedett nemzetőrsége mindannyiszor vért és életet áldozva fogott fegyvert, valahányszor e végett a szorongatott haza nevében fölszólittatott.
E hazának olly leklesült védkarokra van szüksége, minőknek magokat a debreczeniek valahányszor a kormány által fölhivatának, mindig tanusitották.
És van e hazának fegyverre szüksége, melly e vitéz karokban a haza megmentésének eszköze legyen.
Minél biztosabb a győzelemrei kilátás, annál inkább nem lehet heverni a fegyvereknek.
Debreczen vitéz nemzetőreinek áldozatkészsége biztosan remélteti velem, hogy midőn fegyvereit veszi a hon igénybe: e városi nemzetőrség szintolly örömmel adandja át a hazának, mint aminő dicsőséggel viselte.
Hadviselésünk szerencsésebb fejlődése aligha teendi többé szükségessé, hogy a nemzetőrségi erő rendes harczba vezettessék az ellenség elébe; az országgyűlés határozata s a nemzetnek harczi elszántsága ismét ezernyi ujonczokat adnak honvéd-zászlóaljaink soraiba; csak fegyverök legyenek ezeknek, fölmentetendik ők a nemzetőrséget a háboru terheitől. – Ezért e város közönsége fölszólitandja a nemzetőrséget, hogy fegyvereit, legyenek azok lőszerek vagy kardok, adja be az álladalomnak, mely azoknak, a mennyiben magántulajdonok volnának, illendő becsárat kifizetendi, de a fegyvereket az uj zászlóaljak fölfegyverzésérül használandókat minden esetre s elengedhetlenül igénybe veszi.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel.
O. Lt. OHB 1849: 6542.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi