Kezdjünk tengeri hajót épiteni.

Full text search

Kezdjünk tengeri hajót épiteni.
Az életbölcsesség kútforrása a történet elvitázhatlanul tanítja mikép a tengeri hajózás nemcsak anyagilag tett nemzeteket gazdagokká, hanem a szellemi hatalomnak is olly kormánypálmát nyujtott kezébe, mellyel világot hóditottak s országokat alkottak. Tekintsük Poenicia, Tyrus, Carthago, Velencze és Genua, Hollandia, Spanyol s Angolhon történetére. Portugallia, e kis status, világhirt szerzett magának hajózásával.
Nem fejtegetjük tehát fontosságát, hanem átmegyünk egyenesen a kérdésre: valljon lehet-e Magyarországnak tengeri hajózást megalapitatnia? Mi ugy tartjuk: igen is nemcsak lehet, hanem felette szükséges is, mert földmivelés fejlődése után csak a kivitelkereskedés – tehát hajózás által történendő külfölddeli érintkezés képes átlépésünket az ipar mezejére előmozditani.
Egy nemzet életében teendői közt csaknem minden rendszabály kapcsolatban áll más szűkséges rendszabályokkal s intézkedésekkel, ugy, hogy e kapcsolat természetes parancsolja, egy lépésnél meg nem állani, hanem tovább tovább haladni, hogy e teendők lánczolatából lehetőleg gyümölcsözést élvezhessünk. Igy van kivitelkereskedésünk s tengerpartunk előmozditásával. A fiumei vasutat megépitendjük, és szemeinkbe ötlik egy épitendő biztos kikötő szüksége, miről talán fiumei polgártársaink gondoskodnak. S a két factor müködése után magából ered azon felette érezhető kellék, minélfogva magyar tengerészetet termetsünk, hogy kiviteli czikkeinket saját hajóinkon szállithassuk a világ nevezetesebb haszonnal igérkező piaczaira, hogy tengeren is képviselhessük szép magyar hazánkat.
Tengerészet teremtéséhez pedig szükséges anyagilag véve:
1861-or a hajóépitéshez való fa s szerek, mivel bővölkedünk.
2-or Ügyes hajóépitők, kik elegen találtatnak tengerpartunkon, mert külföld számára is épitenek hajót.
3-or Sok és józan matrózok.
4-er Biztos kikötők, miket részint épitendünk, részint Buccari és Portoréban fellelhetünk.
Sokan alkalmasint ismét mosolyognak s felsőbb regiokban gondolnak bennünket, mert a dolog practicus részéhez mitsem értenek; törekedjűnk őket is adatokkal meggyőzni. ,,Etudes sur l’industrie, et en Belgique" Cloquet Martialtól irt s Bruxellesben megjelent igen érdekes munkájának 150. lapján ezt olvassuk:
,,1803-ik évben Antwerpiának még nem volt hajója, melly tulajdona lett volna. De 1806-ik évben már 627 hajó nyert részint tengerparti, részint távolabbi szállitást." – Ennél tetemes forgalom mutatkozik már is tengerpartunkon, tehát törekvéseink kivihető alapon állanak. Ismét tovább a 175-ik lapon latjuk, mikép Antwerpia 1839-ik évben már 61 hajóval birt, miből kettő tünik ki, egyik az, hogy jó akarattal és czélszerű intézkedések mellett minden lehető a világon; második az, hogy a magyar tengerpart már meglevő 80 hajójával bizionnyal inkább hivatva látszik tengerészetet teremteni, mint Antwerpia indulási állapota látszott kedvező eredményre mutatni, különösen azoknál, kik a status quo tespedésében találják legnagyobb boldogságukat!
Ámde mikint teremte semmiből Antwerpia rövid idő alatt tengerészetet? megmondjuk rövid szavakban. A belga kormánynak egyedül nemzeti érdekeket előmozditó intézkedései által. – S csudálni kell valóban, hogy a maroknyi belga nép minden uton módon pártolja a földmivelést, kereskedést és ipart – s hatalmat teremt az anyagi érdekek összeforrasztása a hazában, hogy szükség esetében ez erő védhesse. Felállitott nemcsak védvámokat, hanem szentesitette az 1822-ik augustus 20-kán hozott törvényt, melly szerint a vámzatból minden nemzeti hajón behozott czikkre 10% visszafizettetik, s a kikötőadó nemzeti hajókra 45 Censrele-szállittatott, míg az idegen 1 frank s 5 censt fizet. S végre a hires belga kereskedelmi társaság felállitása mellett a kormány 18 forintnyi érdemdíjjal jutalmazott tonnánkínt minden uj hajó épitőt, a midőn a lisztkivitelre hasonlag jutalom tüzetett ki. (Lásd érintett munka 155. lapját.)
Ifj. Szabó Pál.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi