A marhahus-ár ügyében.

Full text search

A marhahus-ár ügyében.
Iménti közleményünkben jelentvén, mikint Pestmegyének közgyülése a marhahus ügyében egy küldöttség által véleményt rendelt adatni, megigértük egyszersmind, hogy ennek tartalmáról, s a megyének határozatiról további tudósitást teendünk.
Ime, most beváltjuk szavunkat.
A kiküldött bizottmány nem oldhatta meg feladatát azon napra, mellyen a közgyülés végképen ohajtott ez ügyben határozni, mert az intézkedésekhez, miket javaslandóknak vélt, a helybeli városi hatóságok hozzájárulását is szükségesnek tartván, ezeknek meghatalmazott küldötteivel kivánt tanácskozni, s ezért a közgyülési Rendeket felszólította, hogy a két város tanácsait s választott polgárságát hívnák meg a javaslatok kidolgozásában megbizottaik által részt venni. – A Rendek helyeselvén az indítványt, egy táblabirót, egy szolgabirót és esküttet azonnal a gyülésből kiküldének az érdeklett felszólítás megtételeül a két városi hatósági testületekhez. 255– Ez csötörtökön történt. Pénteken tartatott a megyei bizottmány s a városi tanácsok küldöttei által a tanácskozás. Szombaton referáltatott a vélemény. – Mind ez előkészületeket azért tartottuk kötelességünknek illy részletesen elmondani, miszerint lelkismeretesen tüntessük a közönség elébe azon rögtönös erélyességet, körültekintő gondosságot, s a hatóságok kölcsönös egyértésének elérése utáni törekvést, mikkel Pest megyének Rendei a szegénység feletti atyáskodásban eljárnak.
A küldöttségi vélemény legelőbb is azon meggyőződést fejezi ki, miképen „a n. m. m. kir. helytartó tanácsnak azon eljárása, melly szerint a mostani körülmények között figyelmét a fenforgó szükségre forditotta, egyszersmind az élelembeli szerek kiméretése körül tapasztalt kihágások megszüntetésére intézkedett, teljesen méltánylandó.” És az indítványozott elismerést a közgyülés nem is tagadta meg, sőt inkább annak kifejezését készséggel és ellenszó nélkül elhatározta, – és tapasztalván, miként a kir. biztos ő magának sem kiküldetésében, sem eljárásában a megyének árszabályozási és felügyelési jogai nem csonkítatnak, – mikint ellenben „a biztosság által csak a megyeileg kidolgozott, s a városok által foganatba vétetni szándéklott, azonban valósággal foganatba nem vétetett rendszabályok életbe-léptetése eszközöltetik:” azon egyéneknek, kik e vegyes biztossághoz a megye részéről vannak kinevezve, utasitásba adá, hogy a biztossági határozatok végrehajtásában minden segédkezéssel legyenek.
Átment ezután a küldöttségi vélemény a hus-ár szabályozására, mellyet illetőleg a n. m. helytartóság egy kegyes intézvényében több magánosnak az iránti panaszos felszólamlását említi, hogy a marhahusnak mostani, fontonkint 16 v. krajczárban megállaptott ára felette magas, – és hivatkozik továbbá azon köztudomásra, hogy a marha ára az országban alább szállott. – E részben a küldöttség ohajtandónak itélte, bár a vágó marha árának leszállása iránt adatok hozattak volna fel, miknek hiányában s különösen a mostani körülményekben, hol a küldöttségnek bizonyos tudomása van egy részről a marha-árának magassága, más részről pedig a felől, hogy az eddigi fogyasztás által a nyári hizlalás már felemésztetett, a hizlalásra szolgáló termesztmények drágasága miatt ellenben vágni alkalmas marha alig és csak igen felrugtatott áron kapható, szóval midőn tudomása van, hogy a körülmények, mellyekért és mellyek között az árszabályozás november hóban 16 krra tétetett, egy átalában nem váltotzak: a véleményező küldöttség nem gondol uj árszabályozást lehetőnek.
Támogatja a küldöttségnek véleményét azon körülmény is, msizerint a kir. vegyes biztosság, midőn próbavágatást akarván tétetni, vágó marhát készült megvétetni, ennek árát olly magasnak találta, hogy a próbavágást meg sem kisérthette, ha arra nem kivánt bizonyságot szerezni, mikint a mostani szabott ár alacson a marha árához képest.
S valóban csak e körülményből lehet magyarázni a helybei mészárosoknak amaz, ismételve sürgetett kivánságát, miszerint ők minden hónapban próbavágást, s ennek eredményéhez képest szinte minden hónapban uj árszabályozást ohajtanak.
A küldöttség véleménye mellett szól a megyének azon fenálló szabálya is, miszerint a hu-limitatió csak kétszer történik egy évben, minden félesztendőben egyszer, s igy 256most az uj szabályozásnak ideje sincs. E fenálló statutum kötelességet is foglal magában, mellyet a megye tartozik sértetlen teljesíteni a mészárosok irányában. Ezek ugyan is mindenféle készleteikkel azon alapon látták el magokat, azon biztosságban intézkedtek, miszerint a hus ára novembertől kezdve félesztendeig egyenlő maradand. A megyének nem szabad kijátszani a magánosok olly érdekeit, miknek alapja publica fides. – A bizonytalan időben ingatag árszabások épen olly veszedelmesek, kárthozók, minők az ingatag vámok. –
A megye Rendei tehát nem bocsátkozván ez uttal uj árszabásba, a marhahús fontját 16 kron hagyták.
Azonban enyhitésről gondoskodott a közgyülés, mert a szegénység irányában több oldalról nyilatkozott kivánatoknak a lehetőségig eleget tenni, s minden segitő eszközöket alkalmazásba venni szivesen ohajtott.
A küldöttség e részben legsikeresebbnek azon rendszabályt reménylené, ha a hetivásárokon épen úgy szabadna marhahust árulni mindennek, mint egyéb élelmi szereket,. – Illy intézkedést azonban a városi tanácsok küldöttjei, bár jelesül Pest városa tanácsának részéről elvileg ohajtottnak jelentetett ki a concurrentia behozatala, a mostani formák között, részint mivel az a mészárosok czéhszabadalmával ellentétben áll, részint mivel a város királyi haszonvételeit csökkentetné, mikkel pedig felsőbb helybenhagyás nélkül nem intézkedhetik, azonnal életbe léptethetőnek nem tartották; azt mindazonáltal megajánlották, hogy városaik ez intézkedések eszközölhetéseért a felsőbb helyeken lépéseket teendenek.
A közgyülési szólók nem voltak a városi küldött urakkal egy értelemben. Mert hiszen tudják, hogy például henteseknek is van czéhök, s mellettök még is szabad sertéshust árulni a hetivásárosoknak. Tudják, hogy a pékeknek szinte czéhök van, s még is szabad kenyeret árulni. Ha tehát a hentesek és pékek czéhszabadalmai nem hátráltathatják a hetivásárok szabadságát: nem lehet belátni, miért ellenkeznék evvel a mészárosok czéhszabadalma. A mi pedig város haszonvételét illeti: ezt valamint a sertéshus és kenyér-árusok ellenében is biztositani. – Felhozatott ugyan azon lehetség is, hogy majd rosz husokat fognak behozni; de a mint a kivülről behozott sertéshusra lehet felügyelni: ugy nem áll semmi ellent, hogy a marhahus felett is ellenőrség gyakoroltathassék. Ha máskép nem, legalább akkint, hogy ha ki a hetivásárok alkalmával marhahúst ohajt vágni, az eleven marhát hajtson be, s azt a városi vágóhidon vágja le.
Hogy pedig az illy concurrentiának meg vannak enyhítő eredményei: azt igen szólólag és czáfolhatlanul bizonyitja azon tapasztalás, miszerint köztudomásu dolog, hogy midőn a városi hentes 24 kron adja a sertéshus fontját: addig a vidéki hetivásáros 12–15 kron méri azt, s igy felényi áron látja el a szükséget.
Nem lehetvén azonban a megyének, mert köréhez nem tartozik, a városok héti-vásári rendszabályain változtatni: avval kényszerült e részben megelégedni, hogy a két városi tanácsot hivatalosan megkereste, akarják a héti-vásári szabad concurrentiát a marhahus tekintetében is megnyitni, megtenni mind azon lépéseket, mik ez üdvösnek igérkező rendszabálynak eszközlésbe-vételére szükségeseknek látszhatnak. A megye Rendei biztosan reménylik, hogy a városi 257hatóságoknak e szabadság minél előbb meg fog adatni, mert a szükség, mellyet eddig juh-hus, most még burgonya enyhítettek, ezeknek s efféléknek elfogytával mindinkáb növekedhetik, s a felsőbbségek gondoskodását a mostaninál is nagyobb mértékben igényelheti.
Amaz esetre azonban, hogy a két városnak meg nem engedtetnék a javaslott versenyt megnyitniok, a megyei közgyülés az osztályozott árszabást kivánja megkisérteni, miszerint 16 kron csupán ollyan ökör és tehénhusa mérethessék, mellyben 40, illetőleg 30 font fagygyu volt; a hitványabb, azonban ép és egészséegs marhák husa pedig olcsóbb áron legyen adandó.
Igaz, hogy illyen árszabás megtartása igen utána látó, éber és folytonos ellenőrséget, felvigyázatot igényel. Azonban azok, kik a vegyes biztosság intézkedése következtében most a mértékek pontos megtartását annyira kieszközlék, mi szerint, a hogy Buda városa küldöttje nyilvánitá, azóta az e részbeni panaszok teljesen megszüntek, a hus osztályozásásra is sikeresen felügyelhetnek. S nem lehet kétség, hogy a városi érdemes polgárság közül elég lelkesek fognak vállalkozni a zellenőrködésre, csak a városok részéről megtétessenek a rendelések, miszerint az illy nemese vállalkozók mentve, óva legyenek a gúnyoktól, becsmérlésektől, mikkel a mészárszékek emberei, sőt magok a városi biztosok és drabantok részéről eddig méltatlanul illettettek. – Ha a végzést jól értettük, az árszabás ez osztályzáas a vegyes biztosság által leszen eszközlésbe veendő, ha a most érintett felügyelést a városok megajánlandják.
A szegénység érdekében van hozva azon további határozat is, miszerint 2 fontig nem szabad nyomtatékot adni, hanem használható hust kell vágni; a nyomtaték csak a 2 fontnál nagyobb mennyiségü mértéknél adathatik.
Ugy látszik legczélszerűbb volna, mit a megye Rendei ohajtottak, hogy a mészáros czéhnek eltörlése nélkül, a héti vásárokon engedtessék a marhahus szabad kimérése. –

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi