Nézzünk szét.

Full text search

Nézzünk szét.
Egy kis falusi iskolai vizsgálat. Az Erdélyi Hiradóban a mező-kölpényi iskoláról következőket olvashatni. Jelen voltam a mult mart. 15-kén tartott vizsgálaton, s valamint tisz. Molnár Dánielnek, ki az elaggot iskolatanitó hivatalát önkint s minden fizetés nélkül teljesiti, a gyermekekkel volt bánását, ugy a 30 gyermeknek viseletét nem tudom eléggé méltányolni. Mert két hónap alatt az Edvi Illés Pál kézi könkyvéből a kezdő gyermekeknek valókat,és a természettant, s különösen több versezetek közt az „arany ábéczét”, több „bibliai történeteket”, „gazdasági kistűkört”, a „kis verselgőből” a nevezetes dalokat megtanulták; az „uj énekes könyvből” több darabokat tudtak elszavalni és énekelni, a főbeli és tábláni számvetést dicséretesen adták elő. Hanem különös volt az: hogy a nagyobbak, kik az öreg iskolatanitó alatt is tanultak volt, kézirást olvasni tanultak 15-en, kik közül 9-en 25 féle különböző kezek irásait folyvást tudták olvasni. Távulról sem kivánom bántani a tiszt. Molnár Dániel szerénységét, ha kijelentem: hogy tanitási módját szeretném minden tanitó sajátjává tétetni, mint a ki rendszerint minden kérdéseiben, különösen a természettanbeliekben, a vallás és erény szempontjából indulván ki, 614rövid ideig tartott nevelése igazi észképző és szivnemesitő volt. Innen érthető hogy azon 30 gyermek közül a tanulás óráiról – a betegség esetén kivül – soha egy sem maradt ki. Egész fenyiték pedig – a hajdani s még most is itt ott mutatkozó, barmokhoz is illetlen bánás helyett – csak ebből állott: a szoba kulcsát a hibzáó kezébe adták, azon meghagyással: hogyha többet hibáz, azon kulcscsal fogják reá zárni az ajtót, mig a büntetést kiállandja, és ez egyszer sem történt. Teljes meggyőződésem az: hogy ha tiszteletre és szeretetre méltó a tanitó, önként megnépesül az iskola; hanem ha e kettő hiányzik – jó, jó a törvényes reászoritás is; de ezer kényszeritő eszköz sem képes ugy megnépesiteni az iskolát. – A vizsgálat után 10 jutalomkönyvet osztottak ki. Végre bucsuvétel végett az örömel tölt gyermekek a papi lakba bégyülvén, a tiszt pap ezt kérdé: mellyik kiván a mérsékleti egyletbe beállani? és 28 jelen voltak mind beiratták neveiket.
Tanoda helyett kórház! Baljós helyettesités, hanem magyar is egyszersmind, vagy nemzeti életünkben is nem annyira orvoslással kell e mindig foglakodnunk, minthogy ujból épitkeznék a nemzeti nagyság jelenségei körül?! – S hogy ez még sorsunk mostan is, tanusága, – s hogy lesz ezután is, félünk omene egy alsófehéri alapitvány. Kórházról volt szó, mellynek megnyitásához 3000 vft évi költség kell. S fel áll egy ülnök: Sárpataki Zsigmond, és mondá: alapitottam volt Diódon egy iskolát, de miután az nem sikerült az arra szánt öszveget, 2000 ezüst ftra kipótolván a kórháznak ajánlom stb. Erre Dr. Váradi Sámuel hasonlóan annyit ajánlott, sőt 200 pfttal még nevelte. – Szomoru dolog, hogy illy nagyszerűbb ajánlatoknak a népnevelés ügyétől el kelle szakitatniok, csak azért, mert további adakozást nem sikerült általok felidézni! – Azonban a szegények, a nyomorultak ügye is szent, azért legyen a nemes emberbarátok ajánlatain isten áldása! – Egyébiránt a kórház megalapitása akkint eszközöltetik a megye által, hogy minden „nemes füstre” 5 pkr. rovatott négy éven át. – Ohajtjuk, hogy a végzés teljesedhessék.
Érdekes kiállitás. Manchesterben a hatóság szépen rendezve kiállitotta a hamis fontokat, mértékeket, miket egy év alatt elkobzott. – Ugy hisszük nálunk is numerosus kis kiállitás válnék az illyenekből.
Közös raktárak. A zágrábi ujság egyik értesitőjében olvassuk, miképen a zágrábi varga-czéh (Schuhmacher Innung) közös raktárokat tart a városnak két részében, s itt szolgálja a közönséget a helyett, hogy mindenik mester maga fizetne külön boltot, ebben maga vagy valamelly embere vesztegetné az időt, s otthon műhelyét vagy felügyelés, vagy egy munkás egyén nélkül hagyná. – Jónak láttuk ezt azért megemliteni, mert nálunk itt Budapesten kissé nehezen népszerüsödik a közös raktárak eszméje. – Budán csak az asztalosok két egyesületéről, és a kárpitosokról tudjuk, hogy illy raktárt tartanak. Pedig ugy vagyunk meggyőződve, hogy a többi czéhek is jó haszonnal követhetnék e példát. Azon pénzöszvegeket, miket most olly számos boltok drága árának fizetésére kell kidobálniok, saját magok vagy műhelyeik szükségeire, erősbitésére fordithatnák, bátran fogadhatnának lakhelyeket a külsőbb tehát olcsóbb tájakon is, holott, ha most boltjuk nincsen is, a belső városhoz közelebb, tehát drágábban kell lakniok. – Hát méltóztassanak az illető czéhbeli urak komolyan gondolkozni a közös raktárak hasznai s felállitási módjáról.
Magyarországi főtanodában csak német előadás. Illy botrányról értesitetik az Életképek szerkesztősége Pozsonyból. Az ember, ki Martiny urnak tanszékét foglalta el, nem csak mellőzi a magyar nyelvet előadásaiban, hanem csak németül praelegal, kisérleteit igen gyakran csak a német fiatalságnak adja. S a tudomány, mellyet előad, a természettan, azon tudomány, mellynek ismerete jelen realisticus igényletü korunkban, az iparosság annyi mozgalmai között olly elkerülhetlen! Most midőn a realis tudományok fenálló tanszékein a hazafiuság leglángolóbb törekvéseivel kellene igyekezni a polytechnicumi oktatások lehető kipótlásán, most veheti lelkismeretére egy magyarországi oktató, hogy megfoszsza a magyar fiatalságot az alkalomtól, mellyben ha iparos pályára fog sodortatni, mindennapi kenyerének csirái rejlenek. Ez olly botrány, sőt vétek a hazai érdekek legszentebbjei ellen, ugy annyira, hogy hajlandók vagyunk az egészet tévedésnek venni mind addig, mig e részben bővebb értesitést nem nyerendünk.
615A londoni pénzpiacz szigorai enyhülni fognak. A Globe hirdeti, mikint Londonban már néhány vasuti társaság feloszlott, mikint tehát az ezek által biztositékul letéteményezett öszvegből 300,000 font sterling fizettetik vissza. Ezen kivül az angolbank is most teendi osztalék-fizetéseit. – A pénzszükség e szerint kevesbedni fog mi előbb.
Az orosz kormány folyvást 50 emissariust tart Francziaországban, kik a franczia műipar fejledéséről jelentéseket tesznek, s műiparosokat toborzanak Oroszország számára. – Bár a mi iparegyesületünknek csak arra volna ereje, hogy koronking mustrákat hozathatna onnan?
Bajorországban, mint a hivatalos közleményekből kisül, 1841-től 1844-ig 16,000,000 tallért rakott be a lakosság a lotteriába. A kis Bajorországra nagy adó! – E nagy öszvegből csak 9,000,000 tallér ment nyereségül vissza a betevők birtokába, – s igy 7,000,000 tallérnyi öszveg tökélyesen eljátszatott. – Iszonyu lehet azon játékdüh, melly igy szijja meg az embereket!
Selyemkiállitás. Lionban a kereskedelmi kamara selyem-kelme-kiállitást rendez, csupa külföldi gyártmányokból. – Ők, a francziák, vigyázó emberek! Nem bizzák el magokat azért, mert a selyem-ipar nálok legvirágzóbb; hanem igyekeznek a külföld e részbeli törekvéseit egy tekintetre megismerni, miszerint tudhassák, hogy versenytáraiktól, mennyire kell félteniök a selyemszövés egyik vagy másik ágát. Hol közlekedést fognak tapasztalni, ott bizonyosan hatalmas inger fogja őket további tökélyebülésre ösztönözni, ingere az elsőbbség dicsőségének, s előnye a haszonnak. – Bár csak mi is megszoknók azt az éberlevés erényét! Nagy szükségünk van rá!
Örsy.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi