A brünni fenyitőház, mint munkaintézet.

Full text search

A brünni fenyitőház, mint munkaintézet.
Olly örvendetes megindulást nyervén már nálunk a dologházak ügye: kötelességünknek ismerjük az e tárgyra vonatkozó adatokat folyvást közleni.
Azért ezennel megismertetjük a brünni dologházat is. Ennek mintegy 600-ra menő, fegyenczei, még ezelőtt csak néhány évvel, maga az intézet által voltak, mint a pestvárosi dologházban, elfoglalva, lent, lenkóczot fontok, s vásznat szőttek. – Azonban 1842. óta hasznosabbnak látta a kormány, a fegyenczek munkaerejét bérbe adni. Valami Schwarz Móricz gyapjukelmegyárnok 6 évre vette ki. E vállalkozó mindenek előtt megváltoztatta az üzlet anyagját és módját. Lenfonás- és szövés helyett gyapju- és gyapotszövést hozott be, s időnek, költségnek és fáradságnak ráforditásával most már tiszteletre méltó állásra emelte az intézetet.
84 szövőszéken (ezek között 24 van Jaquard-gép, és 54 bristolszövő), s egyéb ide tartozó gépen 570 egyént foglalkodtat, évenkint 1500 mázsa gyapjut feldolgozik, készit legkülönneműbb czikkelyeket, mint azokat a változó divat szeszélyei igénylik. A készitmények olly csinnal, sőt disszel vannak előállitva, miszerint szemléletöknél senki sem gondolná, hogy azok olly egyének kezei alól kerültek ki, kik a fenyitő-házba jövetelök előtt a takácssághoz mit sem sejtettek. Az illy foglalkodtatás nagy áldás a fegyenczeknek, mert némellyiknek munkája annyira eredményes, miszerint a társaságba visszalépése idejére boldogulásának szilárd alapjával kinálkozik, s ezenfölül a fegyenczet azon állapotba helyezi, hogy a munkabérből számára fölmaradó fölöslegből s a vállalkozó által nyujtott jutalmakból már némi kis tőkével ellátva megy ki a világba, s igy az első pillanatra óva van a bünbe visszaesés veszedelmeitől.
Őrsy.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi