Egyesületi mozgalmak.

Full text search

Egyesületi mozgalmak.
Az állatkinzás elleni egyesület alapszabályainak javaslata.
1. Az állatkinzás elleni egylet czélja, lehetőleg megóvni minden élő állatot, különösen pedig azokat, mellyek az embernek hatalmában s szolgálatában vagynak, minden durva, kegyetlen s az emberiség szelidebb érzelmeivel ellenkező bánásmódoktól, hatni ekként az erkölcsiségre, s ez által is eszközt nyujtani azon magas és nemes hivatás megközelitésére, mellyet előnkbe vallás és erkölcs kitüzött.
2. Állatkinzás alatt ért az egyesület:
a) Az életre s egészségre szükséges kényelem s eledel megtagadását olly állattól, melly hatalmunkban s szolgálatunkban van.
b) Minden szükségtelen fájdalom-okozást, vágás, ütés, szúrás, rúgás, nyomás vagy könyörületlen büntetés által, legyen bár annak oka pajzánság vagy mulatság, durvaság, kegyetlenség vagy haszonvágy.
c) Minden az állat erejét meghaladó munkára szoritást. –
d) Minden kegyetlen megölés-módot s előleges kinzást, bármilly okból történjék is az.
9413. A fennt kitüzött czél elérésére a következendő eszközöket használandja az egyesület:
1) Igyekezni fog a nemes czél iránt mennél több részvétet gerjeszteni a közönségnél, s tagjainak koszorujába számitani mind azokat, kik az emberiség erkölcsi haladását s nemesülését őszintén ohajtják.
2) Igyekezni fog az elfogultság s balvélemények homályát oszlatni az állatokra nézve, s átalában szelidebb érzelmeket gerjeszteni az emberekben minden élő-lény iránt. Ezen tekintetben az ifjuság erkölcsi nevelésére, s a közvéleményre hatni kiván:
a) A tanitók és lelkészek buzgó oktatása
b) A kitüzött czélnak megfelelő rövid értekezések s apró munkácskák részint ingyen kiosztása, részint igen olcsó áron adása – és
c) A tagok eleibe szabott czélirányos erkölcsi kötelezések által.
3) Igyekezni fog hasonló czélú fiók egyletek eszközlése által az ország minden részében, mennél nagyobb kört nyitni erkölcsszeliditő munkálkodásinak.
4) Igyekezni fog a törvényhozást s hatóságokat az egylet érdekébe vonni, s azokat arra birni, hogy nemes czélu törekvéseiben czélirányos rendőrségi törvények s intézkedések által tettleges részt venni sziveskedjenek.
5) Az egyesület öszveköttetésbe teszi magát minden rokonszellemü külföldi egyesületekkel, hogy igy azok tapasztalatait, s működésük eredményeit, ön czéljainak mennél sikeresebb elérésére fölhasználhassa.
4. Az egyesület tagjai négy rendüek:
a) alapitók, kik egyszerre akár kész pénzben, akár kötelezvényben nagyobb öszveget ajánlanak.
b) pártolók, kik egyszer mindenkorra tiz pengő forinttól ötig fizetnek le az egyesület pénztárába.
c) rendes tagok, kik magokat hat évre, s évenként egy egy pengő forint lefizetésére kötelezik.
d) ügybarátok, kik egyszer mindenkorra bármi kevés öszveggel járulnak az egyesület czéljához.
A három első rendü tagok az egyesület minden ügyeiben eldöntő szavazattal birnak.
5. Az egyesület tagja lehet mindenki, rang, vallás, kor és nem különsége nélkül.
6. Az egyesület minden rendü tagja kötelezi magát arra, hogy:
a) Minden állat iránt szelid bánásmódot gyakorol, semminemü állatot kinozni, vagy annak szükségtelen fájdalmat okozni nem fog.
b) Hogy másokat is mennyire az tehetségében áll, hasonló szelid bánásmódra birni, a kinzott állatot pártfogásába venni s mennyire az hatalmában áll, további rosz vele bánástól megóvni igyekszik.
c) Hogy körében az állatkinzás erkölcs és valláselleniségét, mennyire tőle telik, meggyőzőleg kivivni, s igy másokat is tanitás, oktatás és példa által az állatok iránti szelid érzelmekre birni törekszik.
d) Hogy az egyesület czéljait, az azok elérésére szolgáló eszközök lelkiisméretes használsa által elő mozditani, 942s nevezetesen az egyesületbe lépésre mennél többeket rábirni igyekszik.
e) Az állatkinzás általa látott s tapasztalt eseteit azonnal vagy a rendőrségi hatóságnak, vagy a választmánynak vagy valamellyik elnöknek bejelenti, s az állatkinzót megnevezi.
7. Az egyesület ügyeinek igazgatására 12 tagból álló választmány ügyel. Ezen tagok először szavazat által választatnak, később minden évben a régiebb hat kilép, s helyökbe ujak választatnak, az e czélra választott tizenkét helyettes tag közül. Azonban a régiebb tagok is ujra megválasztathatnak.
A tisztviselőket is a közgyülés választja három esztendőre.
8. A választmány az elnök vagy alelnök által öszvehiva, rendszerént minden hónapban, rendkivüli esetekben pedig többször is öszveül. Ezen ülésben minden választmányi tag, az általa ezen idő alatt tapasztalt dolgokat előadja s köztanácskozás alá bocsátja. A választmány a tett inditványok felett tanácskozik, s szavazat-többség által határoz. –
9. Évenként kétszer közgyülés tartatik a midőn a választmány félév alatti munkálkodásáról, s azok eredményényéről, a fiókegyletek miben-létéről s törekvéseinek sikeréről az elnök, a pénztár miben létéről pedig a pénzőr számot ad; a választmány munkálkodási körének kifejlése következésében feltünt nehézségek, szükségek és ohajtandók a választmány tagjai által előadatnak, s köztanácskozás alá bocsáttatnak. Minden rendü tagnak szabad illyenkor az egyesület munkálkodási körébe tartozó tapasztalatait, ohajtásait, nézeteit, javallatait s inditványait előterjeszteni. Ezen alkalommal az egyesület czéljának megfelelő beszédek tartatnak, s értelmezések olvastatnak, mellyek ha az egyesület tetszését s helybehagyását megérdemlik kinyomtattatnak, s elterjesztetnek.
10) Az egyesület munkálkodásának eredményeit közzé teszi, hogy igy nemes czéljai iránt rokonszenvet gerjeszszen, s ekkép mind inkább kifejtse és megérlelje azon szolid érzelmeket, mellyek az ember rendeltetésének fő vonásai.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi