Az Iparműkiállitás meg van nyitva.

Full text search

Az Iparműkiállitás meg van nyitva.
E hónap 11-én ünnepet ültünk, a béke és szorgalom ünnepét. – Az iparműkiállitást, mint ipar-haladásunk leghűségesebb fokmérőjét ő cs. k. fensége az ország Nádora kegyelmes látogatásával megnyitotta. – Az ünnepély egyszerü volt és csendes mint a polgár erény, lármátlan mint a jótékonyság, szerény mint e honban a nemzeti jogok követelése; de szivemelő, mint a haza előmenetele. Az összes polgári őrsereg mint az ipar és szorgalom élő képviselő testülete disz-sorokban tisztelgett, s Nádor ő fensége, kiben a haza, az iparegyesület, s az iparüző osztály legjobb akaratú férfiut, hő keblü pártfogát, és a magyar ipart nyilvános rokonszenvével buzditó istápot tisztelni szerencsés, délutáni 4 1/2 órakor a kiállitáshoz megérkezett, s miután a rendező bizottságtól a nemes megye s testvér fővárosok küldöttségei kiséretében minden a hideg külsőség-parancsolta feszesebb tisztelgés nélkül házias hódolattal, de melly a leghálásabb polgárok kebeléből fakadt, fogadtatott: az iparegyesület igazgatójának Kossuth Lajosnak magyarázó vezetése mellett a kiállitási teremekben az iparhaladást tolmácsoló tárgyakat végtől végig olly részvéttel vizsgálgatta majd nem harmadfél óra hosszáig, melly nem csak világos tanujeléül tekinthető ő fensége magas tetszésének, hanem egy részről hatalmas 1080buzditásul szolgálhat az ipar férfiainak, más részről a leggyönyörüebb jutalomul eredménydus eszközléseiért, a még nem hat éves iparegyesületnek.
Mi a dologban érdeklettek vagyunk, s azért magáról a kiállitásról, mint minden hazafiui érzelmü keblet emelő nagyszerü jelenetről s mint az iparhaladás olly óriási lépteit tanusitó tényről, millyekhez hasonlókat semmi nemzet története sem mutat fel széles e világon, dicsérőleg iró tollat fogni nem akarunk, s legfölebb tényeket és adatokat közlendünk koronkint figyelmes olvasóinkkal, hagy lássák miként e haza népében képesség, szándék és tevékenység a legtetézettebb mértékben vagyon, továbbá, hogy lássák miszerint mindezek ébresztgetésére, ápolására és megvédésere pártfogással járulni nem csak hazafiui kötelesség, hanem becses eredményekre vezető jó cselekedet is; végre, hogy lássák, miszerint az iparegyesület csekély erejének ráforditásával meglepő eszközlésekben adja jelét életrevalóságának. Nézzen szét kinek tetszik, s tanulja az önmagán segitni akarás hangyamunkásságát eredményeiben becsülni!
Az iparműkiállitás megnyitásáról szólván, nem mellőzhetjük ő cs. k. fenségének magas kegyelmü részvéteért nyilvánosan mondani a hálás köszönetet annál inkább, mivel hogy egyenesen nyilvánitott akarata következtében ő fenségének a helyben lakó vagy ez időben itt tartozkodó s megjelenhető kiállitók kiállitmányaiknál várván a fenséges vendégel, a majd nem egyenkint hozzájok személyesen intézett legkegyelmesebb tudakolódás, megelégedés és buzditás nyilvánitása által meggyőződhetének, miszerint tehetségük, fáradalmaik és ügyességük lelkesitő méltánylásban részesülvén, saját érdeküket a közhaza érdekével bensőleg összeforrottnak tekinthetik. – Az illy magas kegyelmü elismerés, méltánylás, tudomás-szerzés 1081és buzditás erejét ki ismerni kivánja, tekintsen kissé be az emberi kebelbe, s olvassa meg Europa ipartörténetét.
És isten a haza érdekében megáldja, kitől illy buzditás jő. – Mi és ügyrokonink kétszeresen szerencséseknek érezzük magunkat, hogy épen ő fenségének nádorsága ötvenedik évében lehetett alkalmunk illy eleven képben felmutatni a haza iparos közönségének tehetségét, ügyességét, képességét és akaratát; egyszersmind egy olly ünnepélylyel hódolni ő fenségének, mellynél lélekemelőbbet e haza polgárai ötven éves Nádoruknak nem adhatnának.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi