Tojás-forgalom Francziaországban.

Full text search

Tojás-forgalom Francziaországban.
Hogy példában tüntethessük a nemzet elibe a tökéletes, világkereskedelmi forgalom nagyságát, köv. adatokat idézzük a francziaországi tojáskereskedésről, mellyeket az idei Lloyd Journal egyik számából vonunk ki:
A tojáskereskedés Francziaországban hivatalos kimutatás szerint tetemesen emelkedett. 1815-ben külföldre csak 1,700,000, 1844-ben pedig 82,200,000 darab küldetett, melly mintegy 5,213,000 kilogrammot nyomott. A kiviteli vám 114,000 frankra rugott. A Francziaországbóúl kivitt tojás majd mind Angliába megy. Legnagyobb része a „Reforme” szerint Calais felé szálliíttatik. Párisban, 138 tojást számitván minden főre, évenkint mintegy 120 millió, egész Francziaországban 9,300,000,000 db tojást fogyasztanak el. Ha ezen számhoz a kivitelt, és a meglevő mennyiség ültetésre szükséges századrészét hozzá adjuk, kitünik hogy Francziaországban évenkint 9 milliárd tojást, s minden darabot 5 centime-re számitván, 465 millió frank értéküt állitnak elő.
Sokan fognak mosolyogni e közleményre, s még is mi szánakozásra méltó egy nemzet, mellynek a gazdagság imez ágáról alig van fogalma.
Ifj. Szabó Pál.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi