A B. P. Hiradó a zsidóügyben.

Full text search

A B. P. Hiradó a zsidóügyben.
A hon anyagi fölvirulása – melly aztán a szelleminek is emeltyüje lehet – után sovárgó országgazdászat philosophusának kiválólag veszélyes volna egy alább emlitendő szirtet szem elől téveszteni. A munkagyőző karral fölruházott emberteremtménynek temetkeznie kell a harsogó hullámokkali küzdelmekben, ha figyelmét került szirteken kell sajkájának megzuzatni. Van iránytüje minden emberi lénynek, kinek arczán istenkép ragyog, megoldhatni s teljesithetni az élet föladatát, melly eszményileg kiválólag a világpolgárságban éri tető-pontját el. Világpolgárságban: mert isten e világot alkotó s átható szellem, és az emberteremtmény szintugy, mint a porszemnél kisebb ázacs, mindig saját imádás, becs- és érték-sphaerában jelenkeznek s fogadtatnak világpolgári szempontból. Jézus világpolgár volt.
Országgazdászat philosophusának legnagyobb szintje ha világpolgárság ellen vétkezik*. Lesilányult ott az országgazdászat, hol a világpolgársági szempontok tévesztvék. Ha például embertársainkat valláskülönbségért nem ölelnök által: szeretetlenségünk jégvirágai hozhatnának-e jó gyümölcsöt a hazának, hogy éden viruljon mindenütt? Kereskedelmi forgalmak, üzletek tényezőiképen tekintendők minden lakosai a hazának. Világpolgár előtt megbocsáthatlan tévedés ember és ember közt tenni különbséget s ekképen egyéniséget tagadni meg embertől. Ez legnagyobb 1265s legveszélyesebb szirtje az országgazdászat emberének, s ellenek mindazok, kik vagy könnyelmüen feledik e szirteket, vagy tán örvendenek is a gyakori hajótörések szomoru példáin. Született polgára isten földének minden halandó, s ősédenéből verted el embertársadat, ha világpolgárságában ellent állottál. Vallás- s nemzeti különbségek megfoszthatnák-e emberteremtmény-társamat természeti jogaitól, holott a természet ura rendelé őt e vallás- s nemzetiségbe? Országgazdászati szempontból még csak tekintetbe sem jöhet vallás- és nemzetkülönbség, mikép a természet ura is ugy rendelé, hogy vallás- s nemzetkülönbségre való tekintet nélkül áldatnak meg arany kalászokkal a munkás szántóföldjei; és maga a nagy Oceán tüköre embereket szégyenitőleg hordja a különféle nemzetek kincshajóit.
De azt sem tagadhatni, hogy szint olly veszélyes szirt lenne azon tendentia, melly csupán csak a világpolgárságot követné czélpontul, s az országgazdászatból világgazdászatot tenne. A haza- és világ-polgárság érdekeinek egyesitése ama feladat, mellyet országgazdászatnak főkép egyes nemzetekre vonatkozólag kell feloldania, hogy a nemzeti jóllét folytonos tökélyesbülése elérhető legyen. Szerk.
És ha részletbe bocsátkozva a zsidók polgárositását emlitjük: hatalmas körülmények s indokok igénylendik figyelmünket. Ott hol a pénz s érték közforgalomnak nem örvendhet; hol az üzleteknél kelendőségre nem számolhatni, hol a termény bősége gyakran terhünkre van, hol a vállalkozók csekély száma miatt pangás sirölén dermedeznek legüdvösebb terveink: ott emelkednék-e kétely agyunkban a zsidó-emancipatio fölött? ott volnánk-e bátrak pálczát törni e nemzedék fölött, melly szerteszórottan, üldöztetve, elnyomatva is jelentékenyebb factora közforgalmainknak? Ha a tényezők csak némi tekintetbe, és nem egész pártfogás alá jövendnek: viszály és gyülölet, csalás és minden erkölcstelenség hydrái fogamzanak és születnek meg, mert ugy függünk emlőjéről hazánknak, mikép tápláltatik a csecsemő anyja tejével. Ugy de a bérlett anyának kór teje miatt nem kinosan alszik e el a csecsemő, mint a szirttetőn kihajtott sovány plánta? szónokolj legnagyobb tüzzel s gyanusitással a zsidó vallás és erkölcstan ellen: adj polgárokat a hazának, adj polgárságot a nempolgároknak, és önérzetükre emeléd őket, melly önérzet az emberi méltóság kellemes gyümölcseit hozandja*.
Nem mulaszthatjuk el ez alakalommal tapasztalatunkat bevallani, miszerint a zsidóságban a magyar érdekek iránt több rokonszenvre akadhatni mint egy más elementben.
Ugy látszik azonban, mintha az embernemzet koronája az ész, válaszfalak védlésében fáradozna; ugy látszik, mintha a fölvilágosodás aegise sorompók erősitésére forditatnék. Én legalább a B. P. Hiradó 436-dik száma fölött mélyen szomorodtam el*. Ottan gróf Zay Károly egyházi főfelügyelünek a P. H. 673-dik számában megjelent czikkelye czirkáltatik, állitván a nemes gróf, mikép a felügyelése alatt levő evangelikusok nincsenek a zsidók polgárositása ellen. Ámbár azon czirkálatokat a P. H. sept. 4-kei számában evangyélmi szempontból visszautasitottam de fölöttéb szükségesnek véltem e lapok sorain is ovást tennem, országgazdászati s az ennek segédkezeket nyujtó világpolgársági szempontból emelvén egy figyelmeztető szót. Mert – lehet – találkozandott volna egyén, ki az evangyélmi tan álarcza alatt hirdetett ellenszenv harátai közé sorozván magát, köveket leendett görditendő legüdvösebb tervei ellen a különben is drága hon statusgazdaságának.
Bizonyosan nem figyelmesen olvassa kegyed a B. P. Hiradót, mert annak alig van száma, melly ne hozna a közönségnek valamit, min magyar alkotmányos polgárnak lélekben el nem kellene szomorodnia. Szerk
Tiszteljük mások elveit, ha azok meggyőződés 1266szerintiek: de ám lássa a B. P. Hiradó, ha a t–f–i olv. egyletnél számára kiszolgáltatott sors várakozandik reája, t. i. a – kiküszöbölés. Legyünk világpolgárok, de ne alakoskodjunk*
A világpolgárság minden esetre vég iránypontja a polgári institutióknak: de az eszményi legfőbb tökély részletes tökélyek aggregatuma. Mi igen is meleg érzelemmel méltányoljuk a világ-polgárságot; de intézkedéseinkben azt se feledjük: hogy e hazán kivül nincsen számunkra hely, – áldjon vagy verjen sors keze: itt élnünk halnunk kell. A népek istene nekünk e hazát adta, szeressük ezt! ha bár becsületes szeretetünkért a vészek fergetegével kell is viaskodnunk. Szerk
Vári-Szabó.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi