Nézzünk szét.

Full text search

Nézzünk szét.
Czukorügyek. Anglia nagy jövendővel terhes vámszabályzatot állapitott meg legujabban a czukorügyekben. Eddig a czukorvámok ekkint állottak:
 
1844-ki jul. 4től
font sh
1845-ki apr. 24.
font sh
1846/7-re
font sh
1851-ki jul. 5től
sh.
A britt gyarmatok czukra mázsánkint
1 4
– – 14
– – 14
14
A britt Nyugotindia czukra mázsánkint
1 – 12
– – 18
– – 17
14
Idegen tartományok, szabad munkával termesztett czukra
1 – 14
1 3
 
1 1
14
Idegen tartom. rabszolgai munkával termesztett czukra
3 3
3 3
 
14
 
E vámzatnak következése volt, hogy 1845-ig a britt gyarmatok monopolizálták Anglia czukorpiaczait, hogy a rabszolgaság is eltörültetvén a britt gyarmatokon, ott a czukortermesztés munkabére és árai fölötte magasodtak, hogy ezért Angliában a czukorfogyasztás veszteglő maradt. Az 1845-ki vámzat még nem tehetett ez állapoton nagy különbséget, mert a legjelentékenyebb czukortermesztő országok, Brasilia és Cuba, mivel rabszolgákkal dolgoztatnak, a magas vám által még mindig kizárattak Anglia piaczairól. De a mostani vámszabály e részben nagy különbséget teszen és teend. A rabszolga-czukor vámja is enyhült, 1851-ig évenkint enyhülni fog, s végre egyenlő leszen a többi czukrok vámjával. Angliában ezért a czukor-árak fölötte alászállandanak, a fogyasztás pedig szaporodni fog, melly már most is 504,000 mázsán fölül van. Brasilia és Cuba czukor-productiójok legnagyobb részit Angliában adandják el.
1302De még mind ez magában bennünket nem érdekel. Hanem vau benne valami még is, mi ránk nézve jó reményekkel kecsegtet a jövőre.
Brasilia és a spanyol Keletindia eddig leginkább Németország piaczaira voltak szoritva czukraikkal. Ez ezután, mint fölebb mondatott, nem leszen igy. S ez Németországra nem nagyon biztató, mert Hamburg czukorpiaczi jelentősségéből sokat fog veszteni, a Németország és Brasilia és spanyol Keletindia közti tengerhajózás csökkenend, s a nemét iparművek az ujvilág forgalmából nagy részben kiesendenek. De Németország bajai még most nem érdekelnek bennünket, csak egy pontban. Németországban, honnan – Hamburgból tudni illik. – mi is gyarmati czukrainkat vettük, kevesebb leend a gyarmati czukor, melly Angliában fog a kereskedés természeténél fogva központosulni ugy annyira, hogy Németország is alkalmasint Angliából fogja, tehát közvetve huzni a gyarmati czukrot. E körülmény pedig igen alkalmasnak látszik arra, hogy vidékeinken a gyarmati czukor ritkaságát, tehát árait is emelje. Ebből a répaczukor termesztésre háramlandik talán tetemes könnyebbség, s igy mezőgazdaságunk s czukorindustriánk alkalmasint meglehetősen kedvező jövendőnek nézhetnek elébe, Quod Deus faxit!
Örsy.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi