Halljunk egy tekintélyes szót a védvámrendszer és védegyesület eszméjének helyessége iránt.

Full text search

Halljunk egy tekintélyes szót a védvámrendszer és védegyesület eszméjének helyessége iránt.
Henry Clay, köztudomásul az amerikai egyesült statusok legnagyobb statusférfia, néhány New-Yorki kereskedelmi házhoz, következő levelet küldött:
Ashland, jul. 5-kén 1846.
Uraim! Becses levelökre előbb felelni nem akartam, mig azon tárgyak birtokába nem jutnék, mellyeket nekem átküldeni igértek. Tegnap azonban kezemhez érkezvén, érettök legőszintébb köszönetet mondok: „az öröm, mellyet e szép holmik viselése bennem s családomban gerjeszt, azon körülmény által még inkább növeltetik, mert még a nyers anyagok is, mellyekből készültek, hazánkból származnak. Tökéletes minőségök bizonyságul szolgál, mennyire vittük alföldünkön még az anyagok termesztését is, és hogy a nagy akadályok, mellyekkel ezelőtt küzdenünk kellett, jelenleg már elmellőzvék.”
Az atlanti tenger mindkét oldalán a védvámrendszer becse e pillanatban a törvényhozások discussiója alatt van.
1336Az első britt minister ugyan a szabad kereskedésért küzd; „de nem ugy, hogy néhány és pedig igen nevezetes czikkelyekre kivételt ne tenne. Nagybritannia gyártása a tökéletesség magas fokára jutott, és pedig nagy tőkéi, tökéletes gépei, haladott gyártásmódja, munkadijainak kicsinysége, és hosszu ideig tartott s szigoru védvámrendszere következtében, mellyel iparát ápolta.” Azonkivül bir Nagybritannia előnyökkel gyártmányainak keletére nézve, kiterjedett gyarmatiban, s meghóditott tartományiban, mellyekből más nemzetek kereskedése vagy egészen kizárva van, vagy csak terhesebb feltételek közt mozoghat.
Én tehát teljességgel nem csodálkozom, hogy Anglia a szabad kereskedés rendszerét elvállalta, és hogy ohajtja, hogy ezt más nemzetek is fogadják el. „De igen csodálkoznám, ha a continensnek valami más nagy nemzete e példát utánozná, melly ugyan Angliának nagy előnyöket igér, más nemzeteknek azonban csak ép olly nagy károkat okozna.”
„Minden nemzet viszonyaitól s haladása fokától, melylyen áll, függ, mennyire és minő mértékben van szüksége a védvámrendszerre. Minden nemzetnek erről magának kell gondoskodnia, és itélnie. De bensőleg erősen meg vagyok győződve, hogy soha sem létezett nagy és erős nemzet, melly élelmi s ruházati szükségeinek leglényegesb részét, maga magának nem teremtette volna elő.”
Ha minden nemzetek ipari pályafutásaikat egy időben kezdenék, vagy iparos fejlődésükben egy soron állnának, ugy tán eszélyes volna megnyitni a sorompókat a legszabadabb s legkorlátlanabb versenynek. De midőn egy nemzetnek gyárai a tökéletesség legmagasb fokán léteznek, mig a máséi csak még életért küzdenek, ugy kétséget sem szenved „hogy a szabad verseny az egyiknek javára, a másiknak vesztére fogna kiütni.”
Egy statusférfiu szivét semmi sem nyugtathatja meg inkább, mint azon tapasztalás, hogy a nemzeti politikának rendszere, mellyért küzdött, a gyakorlati kivitelben dús gyümölcsöket hoz. „Ezen örömet hazánkban azok élvezik, kik azon munkálkodtak, hogy gyárainknak elégséges védvám 1337adatott.” Minden siker, mellyet e politika következtében reménylettek, beteljesedett. „Bekövetkezett az eredmény a hazai iparczikkek mennyi- és minőségökre nézve, – valamint az árak csökkenésére is, hazai concurrentiára (jótékony következéseivel) s a statusgazdagság s statusjövedelem szaporitására nézve.” Ellenben a védvámrendszer ellenei kudarczot vallottak, baljóslataik egyike sem teljesült be.
A nélkül, hogy a mult idők tariffáiról értekezném, egyedül csak az 1842-dik éviről kivánok megemlékezni, s róla megjegyezni, hogy ha volt törvényhozási intézmény, melly czéljának megfelelt, ugy ez bizonyosan ollyan volt, mert nemzetet és kormányt mentett ki zavaros állapotból, melly a bukással volt határos.
E körülmények között igen sajnálnám, ha valami oltalom, melly az 1842-dik évi tariffában foglaltatik, feláldoztatnék. E tariffáról joggal elmondhatni, hogy általánosan igen jó hatása volt, és ha czélszerüsége is némi specialitásokra még kétséges volna, nem volna e eszélyesebb eredményeit elvárni, mint sikerrel eddig még meg nem koszorúzott uj theoriákba ereszkedni?
Ime tehát egy uj és tekintélyes bizonyság azon okoskodások józanságára s igazságára nézve, mellyek e lapokban, nevezetesen Kossuth Lajos által, a védvámrendszer és védegyesület czélszerüsége iránt mondattak. Hisszük, hogy meg vagyon általa jóformán czáfolva, ugy a Budapesti Hiradó, valamint a Pesther Zeitung. – Az amerikai egyesült statusok 1842-dik vámtariffája, Henry Clay ellenjavaslata daczára, azóta ugyan leszállitatott, de ugy, a hogyan törtent, még igen távol áll a szabad kereskedés rendszerétől, valamint csak a jövendő mutatandja meg, hogy jól cselekedtek e az amerikaiak. – Végtére pedig nem szabad elfelejtenünk, hogy más Éjszakamerika, és más Magyarország, és hogy a mi iparunk az övékéhez még majd csak annyi mint semmi. Különben már a németek is kezdenek panaszkodni az angol ugy nevezett szabad kereskedés felett, hogy p. o. Anglia gabnáját nagyobbrészt az egészen adómentes Amerikától, s nem az adóval olly nagyon terhelt németektől veendi – természetesen azért mert olcsóbb, – hogy a czukorkereskedést, a Hansa-városok rovására, nagyobb részt magának elfoglalandja, ezek iránt sok tanulságos czikket hoz az Augsb. Allg. Zeitung, sőt még repressáliákat is javasolgat, mellyek bizony a szabad kereskedés eszméjével meg nem férnek. Ugy de a sörnénike mindezekkel nem gondol, ő csak beszél, mert tudja, hogy boldogok az együgyüek. Mi azonban édes atyámfiai gondolkozzunk, hogy hiba ne legyen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi