Nézzünk szét.

Full text search

Nézzünk szét.
Rizstermesztés Francziaországban. Rosszul esvén ki már ismételt izben a burgonytermés, s a nyavalya, melly e terményt rontja, mint látszik, meghonosodni készülvén: Francziaországban komolyan arról gondolkodnak, mi más növényt fogjon fel a mezőgazdaság, melly aztán a burgonya helyett tápszerül szolgáljon. A rizst és tengert ajánlják. Ez idén már próbát tettek a rizstermesztésével, és az sikerült. A Rhone táján, 20,000 hectár javasoltatik rizs alá elkészitetni, mi által a most alig 50 franknyi értékü hectár alkalmasint 3000 frankra emelkedendik. – Nálunk is menne pedig a rizs-termesztés. És nálunk is betegszik a burgonya, s bár a rizs nem fog diszleni mindenütt, hol a burgonya terem, még is mind mezőgazdaságunk becses növényt, mind piaczaink derék tápszert nyernének benne.
Czéh-ügy. Károlvárosról irják, miként k. k. intézvény adatott volna ki, minél fogva a czéh-árticulusok átnézetni s czélszerűleg kijavitatni fognak. Az jól van, hogy a czéh-törvények másitatni szándékoltatnak. Ezt az iparosság körülményei sürgetően igénylik. Azért nagyon ohajtjuk, hogy a jövő országgyülés intézkedjék ez ügyben, addig is az illető lapok vitassák meg hiányait és szükségeit. Országgyülési és köztárgy a czéhekügye.
Merész alku. A Vaterland irja: „a mosonyi Rendek küldöttséget bocsátottak gr. Széchenyi ő excljához, kérni őt, hatna arra, hogy a bécs-brucki vasut tovább ne épitessék Mosonynál, innen pedig a Pestteli öszveköttetés a győri Duna által eszközöltessék, miért s minél előbb kitisztitassék s hajózhatóvá tétessék. Ha ez engedély a mosonyiaknak megadatik, akkor ők a pest-győri (tulajdonképen: magyar) gőzhajó-társaságot egy részvénynek megvételével sem segitendik, – ellenkező esetben pedig e vállalatnál fogják magokat tetemesen érdekelni.” – Mi értjük azt, ha a localis érdekek sikra kelnek s utat módot keresnek érelmök kivivására, még azt a kérdést sem akarjuk hirtelenséggel eldönteni, valjon a mosonyi kivánat nem magasabb categoriába tartozik-e, mint mellyben a provincialis érdekeket helyezzük: hanem az alkut, ismételve mondjuk, merésznek kell vallanunk, s mi ugy érezzük, bántalomnak vennők, ha hozzánk intéztetnék, mert azon hiedelemnek nyilvánkozását tekintenők benne, mintha közérdekek fölött magányérdekeknek engedni képeseknek tartathatnák.
Örsy.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi