Fővárosi hirnök.

Full text search

Fővárosi hirnök.
A körök legujabban tartották tisztujitásukat. A pesti körben: Elnök lett RádayGedeon gr., alelnök Fényes Elek, igazgató Piperkovics Péter, pénztárnok Ferenczy Lajos, könyvtárnok Jeszenszky János, jegyző Csanády György.
A nemzeti körben: Elnök Teleki László gr., alelnök Vörösmarty Mihály, igazgató Sántha péter, pénztárnok Antal Mihály, könyvtárnok Friebeisz Rudolf, jegyző Reöck István. A választmányi tagok névjegyzékét, egy kis ismertető jelül más alkalommal.
Irodalmunk egén szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt. – Legujabb veresbetűkkel ékesitett sárga boritékban megjelent: A közhasznu gyülde tiszteleti helybeli és vidéki rendes tagjainak névsora betűrenddel, s alapszabályai. Pesten nyomatott Landerer és Heckenastnál 1846. Ebből megérthetni, hogy a gyülde tagjainak száma 403 férfiu (az alapszabályok 5-dik pontjánál fogva csak férfiu lehet), czélja pedig mint az alapszabályok 2. és 3. §-ban olvashatni: a különböző vallásu és színézetü honfiak egymáshoz közelebb hozása által tudomány, irodalom, művészet és egyéb közhasznuak előmozditása; minden politicai és vallási czélok mellőzése mellett a műveltebb társalgásnak rang- és osztály különbség nélküli fejlesztése. Ehhez képest a művelt társalgás és erkölcs szabályaival megférő minden anyagi élvek megszerzését is feladatul tüzi ki a társulat is annál inkább, mivel az egyesület czéljai – bár komolyak legyenek is – mindazonáltal a lélekderitő élveket nem egyedül, hogy ki nem zárják, sőt azokat – minthogy az izlés és kedély nemesülésére hatnak nagy részben elő segélik. – A két részből álló alapszabályok és a tisztviselők jogairól és kötelességeiről szóló §§-ok aláirása: Láttam: Lipthay Sándor 2-ik elnök. Feljegyzette és kiadta Illucz Oláh János főjegyző.
K.
A Kisfaludy társaság „szépirodalmi szemle” czim alatt kriticai lapot indit meg. Szerkeszti Erdélyi János. Ki néhány év óta irodalmunk vastagságban növekedését némi aggodalommal szemléli, az csak örül e vállalatnak; és ha e szemle „félretevén atyafiságot, barátságot, haragot, gyülölséget” jár el tisztében, akkor a Kisfaludy társaság ez utóbbi vállalata által még hasznosabb szolgálatot tesz az irodalomnak mint eddigi eszközléseivel. Ohajtandó hogy figyelmét a hirlapokra is kiterjessze, mert ott a magyar nyelv gyakran igen össze vissza van miszerintezve.
Leona Czako 5 felvonásos tragoediája elhagyta a sajtót. Ára 50 pkr. Kapható Emich és Hartlebennél. Czakó drámai tehetségét lehetetlen el nem ismernünk, de ez elismerés mellett egyszersmind ohajtjuk, hogy Czakó valahára a „Kalmár és Tengerész”, „Végrendelet” és „Leona”-féle térről 1442távoznék el, és állana azon térre, mellyet neki a természet kimutatott, a históriaira. És ezt azért is ohajtjuk, mert sajnálnánk, ha Czakó továbbad is e téren forgácsolná el nagy erejét s tehetségét, mert csak őt tartjuk arra képesnek, hogy a Katona által megkezdett pályán szerencsésen futhasson. Ki azon véleményben van, hogy mindegy az akár a históriából vesszük drámai tárgyunkat, akár magunk költjük – az nagyon csalatkozik. S ezt itt bővebben fejtegetni e lapok körén kivül esvén, szabad legyen négy nagy tekintélyre hivatkoznunk, s azok: Aeschylus, Sophokles, Euripides és Shaekespeare, kik vagy a historiából, vagy valami népregéből kölcsönzék mindig drámai tárgyaikat.
A budai irgalmas szerzet kórházában a mult év folytában gyógyitott betegek száma 2530. Ezek közül meghalt 218. Életmódra nézve legtöbb volt: czipész (280), szabó (220), napszámos (1902), asztalos (174), kocsis (96), mészáros (79), pék (78) stb. – Szülőföldökre nézve 36 külön hazából valók a felvett betegek; s ezek között volt 226 cseh, 190 austriai, 180 morva stb. E szerzet az csak, melly méltán megérdemli a közönség segélő részvétét.
A lapok már több izben szólának Budán a ráczvárosban egy régi elhiresült kártyabarlangról, ez őshelyről azonban most sikerült a kapitánynak a társaság rendes tagjait kifüstölni, de ez mitsem árt, mert a rendes tagok az ősfészekhez közel, egymás jóféle házban üték fel tanyájokat, hol magok javára s mások kárára ismét folytatják, „a lefőzés, mellesztés, koppasztás” dicséretes mesterségét. Hát az a hatalom erő és bátorság hol van, melly be birná zárni a dunaparti sárkánylyukakat, hol esténkint és éjjelenkint cziteraszó és isten káromlás zengedez, hova járnak mulatni a gentlemanok és kis dandyk, honnan mint valami gyári raktárból a két városba, s az ország minden részeibe nagyban kicsinyben szállittatik a nyavalya stb., hol van, hol az a hatalom és erő, melly e sárkánylyukakat be birná zárni, s a közbotránynak valahára véget vetni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi