Fővárosi hirnök.

Full text search

Fővárosi hirnök.
Pest városánál milly nagy a hivatalos ügyforgalom, bizonyitja azon körülmény, miszerint a kiadó hivatalban évenkint több mint 30,000 pft fordul meg. – A hol sürü a fü, ot tesik vastag rend.
Boscovicz József pesti nagy kereskedő az idén is tizhétig, hetenkint 300 kenyeret osztogat ki a szegények közt; e jótékonyság 1/6 részében izraeliták részesülnek, 5/6-a pedig egyéb hitsorsosok közt minden valláskülönbség nélkül osztatik ki. Ohajtandó, hogy e nemes példa több követőre találjon. –
A városi gazdasági bizottmány jelentése szerint az 5ik elemi osztály fölszerelése 628 ft. 25 krba kerül; földképek, könyvek, képes munkákra forditatott 32 ft. 1 kr; 200 db. ásványra, mellyhez 50 db ajándékkép járult, 126 ft. 40 kr.; az erőszeti műszerek és villanygép javitására 70 ft., még szükséges erő- és természettani müszerek megszerzésére, mellyek Münchenből és Lipcséből hozatnak, 399 ft. 44 kr. Ez intézkedés által a tanitó azon kellemes helyzetbe jön, hogy a mit tanit, tanitványinak meg is mutathatja s ezek a mit nem csak füllel hallanak, hanem szemmel is látnak, bizonyosan nagyobb kedvvel s több sikerrel fogják tanulni.
Pest városa tanácsa köv. rendeletet bocsátott ki az izraeliták iránt: Fensőbb k. k. rendeleteknél fogva tilos levén izraelitáknak, kik lakási engedelemmel nem birnak, huzamosb ideig e város kebelében tartózkodni, annál inkább pedig itt állandóan letelepedni: miután e hatóságnak tudomására jutott, hogy a város kebelében számosabb izraelita-család tartózkodik, kiknek it tlakásra engedelmök nincs; valamint a kapitányi hivatal minden ide költöző izraelita-család letelepedését gátolni fogja: úgy a felsőbbség mellőztével, vagy annak elutasitó határozata daczára letepedtek komolyanintetnek: hogy jövő 1847-ik évi szent György, vagy is april 24-ik napjáig annyival bizonyosabban távozzanak innét végképen el, mert az érintett napon túl itt találtatandók mulhatlanúl szülőföldükre fognak hatosági őrizet alatt kisértetni; s az engedelem nélkül ide visszatérendők pedig testi büntetéssel is megfenyítetendnek. Nézetünk szerint e rendelet inkább czélt érne ha országszerte is köröztetnék, mert akkor lehet, hogy több Pestre készülő izraelita, tudván mi sors vár rá, nagyobb hajlandoságot érezne magában szülőföldén maradni, mint sem jövet menet hasztalan költekezni.
A pesti kereskedői világ láthatárán szomoru jelek mutatkoznak. Mult év végén több nagy kereskedő megbukott, s hir szerint még sokkal több van bukó félben. E balságnak magasabb kereskedelmi és hazafiusági szempontból több oka van, mellyekre már egyszer, ha bár kiméletlenül is kiereszkedni jó lenne. Mi a legközelebbieket ezekben látjuk mindennapi tapasztalásunkban: kereskedőink hamar akarván gazdagodni, egyszerre nagyban kezdik, s hogy ezt tehessék csupán hitelre dolgoznak, csupán külföldiek hiteléből s kegyelméből 28élnek, s legkisebb jelét sem mutatják, hogy a külföldi kereskedők hatalma alól emancipálják magokat. A tőke, mellyel dolgoznak sokkal inkább mint a kereskedelmi okosság megengedi, csak hitel és nem valóságos birtok.
Idejárul a nagy fényüzés, rangon tul emelkedés, kevés takarékosság stb.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi