Nézzünk szét.

Full text search

Nézzünk szét.
Jó példa hölgyeinknek. Spanyolországban a lenipar emelése körül nagyobb rekvéseket tapasztalhatni jelenleg. Némelly gyárnokok angol fonalat vásárolván La Manchában és Asturiában kézzel szövetik meg. Egy spanyol dáma pedig Avilesben gyárt állitott, mellyben mechanicus szövéssel dolgoztat. – Nálunk is sok volna e részben, s a hölgyi világ szükségei körül teendő. A férfiak szükségei meglehetősen fedezvék; hanem a hölgyek, ugy mint állunk, sokat nélkülöznek. Nincs szinnyomtatásunk, melly, a kék kartonokon kivül, a magasabb izlésnek dolgoznék. Nincsen, kivált mióta Brudernek pozsonyi gyárát bécsi gyárának megbukása elenyésztette, – nincsen ki battiszt s efféle könnyü szöveteket készitsen. Dámáinknak, mint ama spanyol hölgynek, szép teendöjök fogna lenni az egyébiránt e részben most fönlevő ajánlatokat istápolni.
Erős atyáskodás. Pozsegának másod alispánya előadván a megyegyülésen, mikint a falusi nép vasárnaponkint bejövén a városi piaczra, addig a várost el nem hagyja, mig pénzét el nem korcsmázza: azt inditványozá, hogy a megye tiltsa meg nehogy a parasztok vasárnap délelőtt korcsmába mehessenek, s délutáni 3 órán tul a városban maradhassanak. – Inditványa el nem fogadtatott. De azért még sem olvassuk, hogy valaki javaslatot tett volna e rosznak eleje vételeül. A tulajdon-szerezhetés kilátása pedig, például, nagy ösztön el nem potyázni szerzettetet. Az ismereteket terjesztő népnevelés is szelidit a korcsmázni szerető durvaságon. A mérsékleti egyletek szabályai szinte tiltók e részben, noha mert önkénytesek, nem zsarnokiak.
A levelezés gyarapodása Angliában igen nagy. Taval a posták jövedelme 688,000 font sterling volt, a folyó évben már 802,000-ra emelkedett, a mi legalább 27,000,000-val több levelet föltételez. (P. Z.) – Kis postabér neveli a postai forgalmat, természetesen. De fél bankó forint magas bér drágitja a levelezést. Aztán az a késlekedés! Egy, például, Pozsonban dec. 7-kén postára tett levél, Pesten dec. 13-kán kézbesitetik! Pozsonytól Pestig egy hét! Anglia postái bizonyosan nem szaporitanák a jövedelmet olly nagy mértékben, illy ólom-madár lassusággal.
Örsy.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi