1847.01.15. péntek, 109. sz.

Full text search

00651847.01.15. péntek, 109. sz.
József Nádor meghalt!! E szó egy egész nemzet bánata. Egész országot szivgyászba borit. Magán-fájdalomnak könnyeket adott enyhitésül a gondviselés. Közfájdalomtól meg van tagadva e vigasztalás. Meg van tagadva, mert a pietas szelid bánatához a hazafinak bus gondja járul. Gond, s aggodalom jövendőd felett szegény árva hon!
József Nádor ravataláról 50 nehéz év emlékezete szól a magyarhoz. Szól felénk a harczok, az áldozatok emlékezete, miket e nemzet királyi házáért vivott és hozott; felujul a sebek zsongása, miket az idő balzsam-ujjai hegesztgettenek; felnyulik a szellemi küzdelmek képe, mikben a nemzeti ujjászületés vágya birkozott a hanyatló mult görcsös vonaglásaival: feltünik a nemzet szelleme, minő volt, midőn a nagy halott pályáját kezdé, és a minő most, midőn végezé. És e férfiu nincs többé! Kidölt közülünk a magyar élet patriarchája, ki nagyszerü példakint állott socialis erdényekben is nagyjaink előtt, ki a magyar föld okszerü mivelésének szende örömeiben pihengetett a statusférfiu gondjaitól, ki a hazai műipar első ébredését roskadástól óvta meg.
Meghalt január 13-kán reggeli 9 órakor. Legyen áldott emlékezete, és leszen áldott mig magyar él. Fenséges családja pedig keressen, s találjon némi enyhitést a gondolatban, hogy fájdalmában egy egész nemzet hiven osztozik. –

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi