Nézzünk szét.

Full text search

Nézzünk szét.
Csekély terjedése a szabad kereskedési elveknek a franczia departementokban. – A franczia departementok közgyülései a nagyobb nemzeti kérdések körül nyilatkozni szoknak. S e nyilatkozatokból kilátszik, mikint csak egyetlen departement fogadta el a szabad kereskedés tanait A. B. P. H. pedig arról vezérczikkezik, miképen terjednek e tanok!?
Kölcsönzési ovákodást ajánl egy fővárosi lap a pestmegyei takarékpénztárnak, s reméli, hogy mivel most több kereskedő bukott az itteni piaczon, tehát „a váltókrai kölcsönzéeknek nem fog ollyan nagy előnyt adni.” Hát a spectabilisek és illustrissimusok nem bukogatnak? S ha igen, akkor a földbirtokrai kölcsönzéseknek sem kell semmiféle előnyt adni? Egyébiránt szépen megköszönné a piaczi forgalom, a kereskedés, azon tényező, melly a spectabilisek készleteit értékesit, ha a jámbor ujságnak tanácsát követnék takaréktáraink.
Nőegyleti hatás. A kolozsvári nőegylet, az általa Kolozsvárott alapitott előiskolában szalmakalap-kötésre is tanitatta a növendékeket. A gyermekek megtanulták a könnyű de hasznos kis mesterséget. – De mindőn szüleiktől az e munkához alkalmas szalmának és fonalnak megszerzését kérték; ezek azt felelték: vegyenek a grófnék. – Eddig a M. és J. – Nem tudjuk tehát mit tőn továbbá a tisztelt nőegylet. Mi a különben is kevésbe kerülő anyagszerket ingyen véljük kiadandónak. – Addig ugyan is, mig a nép a magasabb osztályoknál annyi ingyen élevezetet lát, annyi ingyen-munkával tartozik maga; nem vehetjük rosz néven, ha ő is ingyen-követelésekkel áll elő.
Hathatós és ohajtandó szabályok. Belgiumban a képviselők kamarája csaknem minden vitatkozás nélkül elfogadá azon törvényjavaslatot, miszerint a mezőgazdaság körül a marha-tenyésztéshez szükséges só minden adótól ment legyen. A só, melly a föld javitásra forditatik, szinte benfoglaltatik e mentességben.
A belga külministeriumba gyülésre hivattak meg azon személyek, kik a belgiumi szövetek kivitelére alakulandó társaság kormányát viendik. E társaságnak szabályai ekkor végkép megalapitattak. A társasági alaptőke 6,000,000-ra van számitva; 12,000 részvény bocsátatik ki 500 frankjával. A kormány 4000 részvénynyel akarja magát e társaságnál részeltetni, a többi tőkétől pedig az első három esztendőre 4 1/2 szásztólit kiván biztositani. A külügyi minister e tárgyban már elő is terjesztette törvényjavaslatát a képvislők kamarájában. Ez öszveg kincstári jegyek kiadásával fog födöztetni.
Nincs e igazságunk, mondván, ezek hathatós és ohajtandó szabályok?!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi