A Zollverein vámzatának nehány hibáiról.

Full text search

A Zollverein vámzatának nehány hibáiról.
Szólottunk lapunkban a védrendszer haszna és szükségeiről, most alkalmazása iránt kivánunk, némi fogyelmeztetéseket közleni.
És azt tartjuk, a példák igen gyakorlati oktatók, kivált ha intéseik tapasztalt károk, már létezésben kimutatható hiányok ártalmaira vonatkoznak.
Ezért igen alkalmas példa-forrásnak véljük a német Zollvereint használhatni, mint a melly a védvámrendszerre levén alapitva, azon állapotra, mellyet saját vámügyeinknek kivánunk, tanulságosan vonatkozhatik mind hasznaiban mind hibáiban.
Ezuttal egy két hibáját akarjuk megismertetni.
A Zollverein a védelem elvére van alapitva, mert vámjai vannak, mik csupán mint vádvámok s pedig igen magas védvámok magyarázhatók; nemcsak, hanem elvileg is ki van jelentve, hogy vámzata által védrendszert szándékoltak megalapitani s kivnni. A porosz, 1818-ki május 26-ról kelt vámtörtény, azon alapkő, mellyre a mostani vámzat épitkezik, világosan védrendszer mellett nyilatkoztatja magát. „Közönségesen és világosan mutatkozik a szükség – igy szólanak saját szavai, – hogy a külkereskedésnek és idegen készitmények fogyasztásának kellő megadóztaása által a belföldi iparosság védessék.” – Ez elv még a legujabb időben is hivatalosan a ráa történt hivatkozással, legünnepélyesebben elismerteték s megerősiteték. Az 1845-ben egybehívott porosz tartományi gyülésen az eloszlató irományban ezek foglaltatnak: „A vélemény, mintha a fönálló vámintézvénynek czélja csak status-bevétel – nem pedig mindenütt s belföldi iparosság védelme volna, alaptalan; mert már az 1818-i majus 26-kán kelt vámtörvényben az akkori, lényeges elveire nézve most is fönálló, s a német szövetség nagy részével történt egyesülésnél fogva csak terjedelmet nyert intézkedésnek czélja abban lőt kitűzve, hogy a külkereskedés és idegen áruk fogyasztásának alkalmas megadóztatása által a belföldi ipar védve, és satatusnak azon jövedelem, mellyet kereskedés és fényüzés nyujthatnak, biztositva legyen.”
Levén pedig a Zollvereinnak czélja az iparosság védelme: kérdés, vámzata mennyiben felel meg föladatának?
És e kérdés tekintetében, nem tagadhatni, a vámzatnak gyönge oldalai vannak.
Világos indoklás nélkül igen magas és igen alacsony vámokat állit egymás mellé. Igy példaul a gyapot-szövetek legdurvábbja is mázsánkint 87 ft 30 krjával vannak védve, mig a gyolcs mázsája csak 3 ft 30 krral ótalmaztatik. – Pedig nem lehet állítani, hogy a védelem e különbsége az érték szerint volna mérve; mert a gyapotkelméknél közép számmal 29 száztóliját teszi az értéknek a vám, még a gyolcsnál a 2 1/2 száztólira hág. – Gyapotfonalakat (egy és két sodrással) 3 ft 30 krral védi a vámzat, és ez igen alacsony, de mégis hasonlithatlanul nagyobb, mint a melly a lenfonalat csak 17 1/2 krjával védi mázsánkint. Ez utóbbi védvám annyira csekély, miszerint bizvást el is lehetett volna hagyni. A lennek gépfonásánál is következőleg állanak a munkabérek mázsánkint:
133A
15
sz.
lenfonalnál:
5
ft
16
kr.
20
6
12
25
7
37
30
9
5
40
12
55
50
16
5
60
20
29
70
25
52
80
33
11
90
42
30
100
50
36
 
Már az pedig világos, miképen olly czikkelynél, mellynek munkabére mázsánkint 50 ftig hág, 17 1/2 kr védelemmel nincs segitve.
A gyapot-ipar érdekében föl lehet ugyan hozni, mikint az a legfontosabb iparágak egyike, a minthogy egy angol számitás szerint Anglia 1845-ben csak magából a gyapotgyártásból 109 millió tallért, vagyis 190 millió forintot vett tiszta nyereségül. De a gyapotipar fontosságából még sem következik, hogy miatta egy más iparágat, a lenipart veszni kelljen hagyni. Ezenfölül a gyapotnemüek vámzatának közelebbi megtekintésénél ebben is azon hiány találtatik föl, miszerint a védelem aránytalan s a legtöbb gyapotnemüekre nézve elégtelen védelmet nyujt. Ugyanis a gyapotfonalak védvámja, bár magasabb mint a lefonalé, mégis az értéket tekintve csaknem olly csekély mint emez. – Im a gyapotfonalaknak, különböző számaik szerint értékeik:
A
4 és 5
számu fonal
fontja ér
 
 
20
krt.
10
 
 
24
20
 
 
30
30
 
 
36
40
 
 
45
60
1
ft
12
100
2
120
2
30
150
3
30
200
6
"
300
12
 
Mázsánkint véve az értéket, a 4 és 5 számu fonal mázsája ér 33 ft 20 krt, a 40 számué: 75 ftot; a 300 számué: 1200 ftot. – Tehát 3 ft 30 krnyi védvám csak a legalsó nemü fonalnál jöhet tekintetbe, mig a 40-es fonalnál az értékenk 4 2/3 száztóliját teszi csak, a 300-nál pedig csak 7/24 száztólit, vagyis 100 forintra 17 1/2 krajczárt teszen. –
A gyapotfonalak vámjának ez aránytalansága és elégtelensége még kiáltóbb, ha a gyapotszövetek vámjaival tartatik össze. A fonal, felét foglalhatja magában azon munkának, melly a szövetekben van. A vámzatnak ez mindegy. A fonalat 3 ft 30 krjával védi, a szövetnek 87 ft 30 krnyi védelmet nyujt. És pedig van gyapotszövet, mellynek mázsája nem sokkal ér több 50 forintnál, mig a 40-es fonal értéke már 75 forint; s mégis a készitmény, mellynek értéke egy harmaddal kisebb, 25-szörte nagyobb védvámra van méltatva. Ellenben a 300-as fonal értéke 1200 ft, a közönséges festő szövet értéke nem egészen 67 ft, s mégis ennek 87 ft 30 kr, a 300-as fonalnak 134pedig csak 3 ft 30 kr. védvámja van, s ez az 1200 ftos fonalnál az értéknek 7/24, – a 67 ftos szövetnél 131 száztóliját teszi.
A gyapotszövetek külön nemeinél megint találkozunk ez aránytalanság s elégtelenséggel. Egy vég közönséges németalföldi gyapotszövet, melly 9 fontot nyom, ér 6 frtot: egy, 5 fontos vég finom shírting ér 20 frtot; egy 2 fontos vég finom fehér mousselin ér 40–50 frtot; egy 2 fontos vég nyomtatott mousselin megérhet 60 frtot. E szerint e kelmék mázsájának értéke következő lépcsőzetet képez:
A németalföldi szövet
mázsája ér
66 2/3
ftot
a finom shirting
400
a fehér finom mousselin
2000–2500
a nyomtatott   "
3000
 
A Tüll-ek, csipkék, piperenemüek mázsája fölmegy 5000 ftig. Sőt van csipkenem, melly 4 ft érték mellett 1/25 fontot nyomván, mázsája 10000 ftra rug. S mind ezen, ennyire különböző gyapotkelmék számára a vámzatnak csak azonegy 87 ft 30 krajczárnyi vámja van. S ha ezt az érték száztólijában fejezzük ki: tehát 7/8–150 és 160 percent között változik a védelem. Ebből következik, hogy a közép és finom nemek, mikre pedig leginkább kellene figyelni, kevessé vagy épen sehogy sincsenek, a gorombább és leggorombábbnemek pedig, mikhez a legkevesebb munkabér kell, igazán mértékfölött vannak védelmezve.
Mi következék ebből a gyapotipar körében?
A goromba és leggorombább gyapotszövetek közül e nagy vám olly iszonyu tevékenységet és versenyt idézett föl, melly már régtől óta a gyárnokoknak cseéky jövedelmet, a munkásoknak nyomoru munkabért hagy, s melly, ha mielőbb segély nem jő, a társadalmi viszonyok romlásával fenyegetőzik, a minthogy ez már Sziléziában valósággal ki is rontott. Ellenben a finom és legfinomabb gyapotszövetek gyártása a védelem hiánya miatt csak nyomoru tengésben van, vagy épen nem is létezik, s nem is fog létezhetni, ha a vámzat meg nem másitatik. Szóval a Zollverein azon gyártást védi, mellynél nagy tőkepénzek mellett is csak kevés haszon van; ellenben a külföldnek engedi azt, mi a nyers anyagérti kisebb kiadások mellett magas munkabért szolgáltat. A Zollverein magának tartja föl azon készitményeket, mik mellett a munkások nem tanulnak sem boldogulnak; ellenben Angliának s Francziaországnak engedi át a finom és mesterséges készitményeket, mik munkásaiknak a németek fölött tagadhatlan tulsulyt adnak, őket ama nemes becsvágygyal, hogy mindent, mit csinálnak, jól csináljanak s ama férfiassággal, melly a németekben még nélkülöztetik, lelkesitik. A Zollverein vámjaival azon iparczikkeket ápolja, mik ma vagy holnap egészen a holt gépnek, a viz- vagy tőzerőnek lesznek készitményei, s elmulasztja az ipar organismusában az ész- és czélszerüt, az iparnak minden ágaiban a legjobbnak, legszebbnek productióját védeni, miszerint ez által az emberben a személyes, szellemibb munka- és műképesség fejlesztetnék ki, mi a németeket egyedül leszen képes az angol tulnyomósága ellen védeni. (Német forrás szerint.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi