Nézzünk szét.

Full text search

Nézzünk szét.
Pápa őszentsége, miután Rómában a szegények ügyét egyenes befolyásánál fogva kellőleg rendezte, most leginkább az iskolák javitására forditja gondját. Gyakran váratlanul megjelenik az iskolákban egyszerű papi öltözetben, hogy a hiányokról saját tapasztalásával szerezzen magának kellő tudomást. Ez aztán a legegyszerűbb, de egyszersmind a legigazabb és legkimeritőbb informatio.
Alkoholmeter. A Liter. Gaz. egy igen elmés műszerről teszen jelentést, mellynek ezen név adatott. Szerinte e műszer azon tulajdonsággal bir: nagy pontossággal nemcsak kipuhatolni azt, hogy mennyi szeszszel bir valami ital, hanem azonkivül kimutatni, hogy p. o. a szesz, bor, ser stb., minő idegen ingrediencziákkal van meghamisitva.
Páris városa octroi-bekeritésének tökéletesbitése. Párist környező octroi-falakon jelenleg nagymennyiségü alacson négyszegletes 60–80 metres (100 metres=316 3/10 bécsi láb) távolságra egymástól álló karók állanak; rajtok fekszenek az electricus telegraphot képező sodronyok. Körülveszik az egész várost, miáltal az octroi-felvigyázás ugyszólván hermeticussá lesz.
Sajtó-telegraph. Eddiglen a telegraphok csak hieoroglyphicus 488jelekkel működtek. A Mónit. Ind. szerint most már egy bizonyos House ur a telegraphot igen elmés módon öszvekötötte nyomtató-betükkel, ugy hogy minden a mi közöltetik tüstént lenyomatik. A készület, melly már New-Yorkban fenáll, a London és Liwerpool közti telegraphicus vonal használatára van készitve.
Ismét egy uj vasutépitési tőke kamatbiztositása a status által. Az Eisenbahn-Zeitung ezidei 8-dik száma szerint, a porosz kormány elhatározta magát a StargardPoseni vasut-társaság 5 millió tallérnyi épitési tőkéjét három s fél száztólival biztositani. – Ajánljuk a B. H. mindenre ügyelő (csak arra nem a mire igazán kell) figyelmébe.
Egy vasutvonat rendkivüli sebessége. Febr. 8-kán a Great-Western vasuton egy vasutvonat járt 72 angol mérföldnyi (= 16 német mföld) óránkinti sebességgel!! – Illy sebességgel ha egyszer a Bécs-pesti vasut egészen fenáll, Bécsből Pestre két óra alatt érhetni!
X. Y.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi