Nyereség és veszteségre alapitott biztositó társaságok.

Full text search

Nyereség és veszteségre alapitott biztositó társaságok.
Mihelyt valamelly czél részvények által éretik el, nem olly dicső, mintha azt a közjó szeretete idézte elő; azért a részvényes társaságok nem érdemelnek intézet nevet, mert 589az intézet már cziménél fogva, olly átalános valamit föltételez, melly a közjó előmozdítására minden mellékes haszonrai tekintet nélkül intézkedik. A részvényes társaságoknál – mint mindenki tudhatja, ki csak legkevésbé is avatott a takarékpénztári kezelésekbe – főrugó a zseb, mert a részvényesek minden számadási év végén nem azt nézik mennyi hasznot árasztottak az emberiségre, s mennyivel mozditották elő a közös emberiség czéljait: hanem azt, mennyi egyes részvényre a nyereség, és igy mennyi az osztalék, már aztán hogy az osztalékot mire forditják az egyes részvényesek, az az ő jólelküségök, vagy haszonlesésüktől függ.
Ebből önként következik, hogy részvényes társaságoknál mindig nagyobbaknak kell az évi befizetéseknek lenni, mint kölcsönösöknél, mert mig ezek csak oda irányozzák számitásaikat, hogy a résztvevők (nem részvényes, mert e két szó közt olly nagy a különbség, mint orvos és drabant közt) közt évenkint történhető károsodásokat kielégithessék, s csekély kezelési költségeiket kiegyenlithessék; addig a a részvényesek mindent elkövetnek, hogy részvényeik gazdagon jövedelmezzenek, – de önként következik az is, hogy részvényes társaságoknál inkább koczkáztatva van a befizetett részvétdij után reménylhető károsodási tökéletes kielégités, mint kölcsönösöknél, mert nyerészkedő emberek közt inkább fel lehet tenni a huzavonást, csalást, s kifogásokat, mint ott, hol tisztán a közös emberiség boldogitása a kitüzött czél, s nincs ki a megmaradt nyereségen osztozzék. A részvényes társaságoknál előfordulni szokott csalásokért, a ki elégtételről álmodozik, jobb aludjék örökre.
Illyen részvényes nyereség és veszteségre alapitott vizbiztositó társaságok vannak Triestben. Az első 1766ban 6 évre alakult, később 1772-ben magasabb részvényalapra állitatott. Később több illy részvénytársaságok állottak össze, ugy hogy jelenleg Triestben több mint 20 vizkár-mentesítő társaság létezik. Név szerint:
la Adriatico Banco d’ Assicurazioni,
la Austrica compagnia d’assicurazioni,
la compagnia di’ Amici Assicuratori,
la Societa Triestina d’ Assicurazioni stb.
A magyar tengerparton Fiuméban is van egy vizkármentesitő társaság.
Nagyobbszerü biztositó társaságok mellyek tüzkár ellen épületeket, ingóságokat, tengeren, vizen és szárazoni szállitmányokat biztositanak. Illyenek:
a) Azienda assicuratrice Triestben 1823 óta.
b) Osztriai első biztositó társaság Bécsben 1824 óta (kezdetben tüzkár-mentesitő) mióta alaptőkéjét 3 millióra rugtatta, szállitmányokat is biztosit.
c) Majlandi biztositó társaság ezen czim alatt: „compagnia di Assicurazione contro i danni degl’ Incendj, della vita”, dell’ Uomo per le Rendite vitalizie a Milano”, 1824 óta (tüz ellen és tőke s kamatrai életbiztositó társ.)
d) Cs. kir. szab. közönséges biztositó társaság: Assicurazioni Generali Austro-Italiche czim alatt Triestben. 1833 óta tűzkár elleni, vizen és szárazoni szállitmány-biztositásokat, ugy szinte tőke és kamatrai életbiztositást is fogad el.
e ) Riunione Adriatica di Sicurta Triestben, alakult 5901838-ban, s tüz ellen, és vizen s szárazoni szállitmány-biztositásokat is elvállal.
f) Triestben mostanában egy uj vizbiztositó társaságot egy igen ügyes és tapasztalt kereskedő Parente alakitott. Ez a tükör, mellyet honosim azon részének készitettem, kik azon hiszemben élnek, hogy Magyarországnak jó rendin van a szénája. Ezen tükörben igen sokat lehet látni: jelesül
1) Ennyi különböző intézetek közt legkevesebb a magyarhoni.
2) Ennyi virágzó intézetek közt a magyar honiak még csak nem is bimbódzanak.
3) Mivel hazánkon kivül vannak ezen intézetek, s ennyi millió magyar ember közt még is csak találkozik, ki életét, vagy vagyonát biztositja; e szerint az okos magyar ember kénytelen a magyar pénzt idegen nyerészkedő társaságoknak fizetni.
4) Mivel az idegen társaságok többnyire nyereség és veszteségre működnek.
5) Mivel a külföldi biztositó társaságok évi számadásaikat a magyar résztvevők soha nem látják, e szerint az igaztalan aránytalan csalásokat fel sem fedezhetik, s természetes hogy elégtételről nem is gondoskodhatnak, s meg kell nyugodniok az évenkint kivettetni szokott dijakon, s a károsodáskor kapni szokott aránytalan dijakkal meg kell elégedniök.
6) Miután a külföld kizsebelt, ki is gúnyol. Jól teszi
7) Hogy intézetek alapitásán eddig honunkban csak kontárkodók munkáltak.
Boross Mihál.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi