Fővárosi hirnök.

Full text search

Fővárosi hirnök.
Dunaparti mozgalom. Folyó hó 8–14. a gőzösön jöttek felülről Pestre 1371-en, alulról 904-en, mentek fölfelé 1005-en, lefelé 818-an. – A pesti részen ment lefelé 27 hajó üresen, 4 fával, 6 különféle szerekkel. Épületkővel érkezett Pestre 4 hajó. Épületfával, deszkával, zsindellel, léczczel, szőlőkaróval áll a feldunaparton 36 talp. – A napokban a hidnál a vámos meg akart vámolni egy kiváltságost, mire ez sujtásos nyomatékkal tudtára adá, hogy ő nem tartozik fizetni; de a vámos sem jött zavarba, hanem a moralis érzetre hivatkozva válaszolá: „teremtette .... ha van benned moralis, beszélj szépen.”
Vasuton az emlitett idő alatt mentek Pestről Vácz felé 4213-an, jöttek Pestre 4571-en. – A vasuti pályafőnél több rendetlenség történik, kivált vasár- s ünnepnapokon a miatt, hogy az illető tisztviselők több jegyet adnak ki egyszerre, mint a mennyi személyt elszállithatnának, miért aztán a lemaradtak tolongnak s törik egymást az induló helyen. Igen jó lesz azért több gonddal vinni a jegykiosztást.
Piaczi mozgalom. Az emlitett idő alatt hoztak a vidékiek Pestre 73 szekér kenyeret, mellynek ára a nagyság s minőség szerint 1 ftrul 1 ft 20 kr, 3 ft 45 krra emelkedett.
Az élet ára szinte magasan áll:
tiszta buza piaczon22–23 ft 30 kr., hajón 25 ft 15 kr. 25 ft 45 kr.
csekélyebb piaczon20 ft 30 kr. 22 ft, hajón 24 ft 30 kr.
kétszeres piaczon20 ft – kr. – ft hajón 22 ft 30 kr.
rozs piaczon17 ft – kr. – ft. hajón 18 ft – kr.
árpa piaczon13 ft 30 kr. – ft hajón 14 ft – kr.
kukoricza piaczon14 ft 30 kr. – ft. hajón 15 ft – kr.
zab piaczon6 ft 45 kr. – ft hajón 7 ft – kr.
bab 18 ft, borsó 23 ft, lencse 22 ft, köleskása 27 ft 45kr.; egy zsák burgonya 3 ft 45 kr. – 4 ft. Egy pár lyuk 1 ft 45–1 ft 50 kr, egy pár kácsa 1 ft 40 kr, egy pár liba 6442 ft 15 kr.–3 ft 15 kr, tojás párja 3 kr. – Hir szerint a gabna kivitele a birodalomból megtiltatott; e rendszabálynak azonban ránk nézve csak ugy lenne üdvös hatása, ha a gabnakivitel Magyarországból az örökös tartományokba megtiltatnék, mert mi azokat máskép nem tekinthetjük mint külföldet, és eddigelé is oda több gabona vitetett ki mint külföldre. – A szarvasmarha ára köv. volt a heti vásáron ökör párja 270–430 ft, tehén párja 210–280 ft, borju dbja 15–26 ft, bárány 3–7 ft. – Megemlitendő itt azon körülmény is, hogy a zsidók, a közönség nem kis boszuságára messze kimenvén a gabonahozók elibe, a gabonát felelőpénzezik, árát fölverik; igy f. hó 10-kén több hajógabnát előpénzeztek fel, a Rákoson hasonlót tevén a gabnás szekerekkel. A rendőrség ugyan mind két helyen hatalmamasan föllépett, s rendre igazitotta a zsidókat; de elérhet-e a rendőrség keze mindennüve? és ildomosság-e a zsidóktul az ellenük minden lépten nyomon nyilatkozó ingerültséget még inkább nevelni?
Mészárszékügy. F. hó 8–14. levágtak Pesten 55 mészárszékben 53 db ökröt, 55 darab tehenet, borjut 283-at. Maradt vágómarha öszvesen 2488. – F. hó 16. terézvárosi mészárszékekben alig lehetett marhahust kapni, a mészárosok azon panaszkodnak, hogy nem kapnak vágómarhát. Aligha a hus árát nem szeretnék még fölebb emelni?
F. hó 14-kén egy fiatal ur egy ügyvéd nejére, mivel állitólag hozzá hűtelen lett, pisztollal lőtt, s a szerencsétlen nő melléből már 17 futót vettek ki; életéhez kevés remény. A fiatal ur először egy más pisztollal, mellyben 31 futó volt, védelmezte magát, de midőn egy rendőr oda ment, megadta magát, és most börtönben várja büntetését.
A minap olly kis gyermeket láttunk szivarozni a dunaparton, hogy a vele volt inas bizonyosan kisdedovóbul vezette haza; azért nem volt meglepő előttünk, midőn mult pénteken Budán a hidvégin a majálisról hazajövő gyermeksereg komolyan szóllitatott fel a szivarozás elhagyására. A szülék és mi vajmi nagyon örülhetünk, hogy a gyermekekben olly korán fejlik ki a magyar szokások egyik legerősbike, és bizton remélhetjük, hogy a gyenge sarjadék szinte nagy lesz – a füstölésben.
Budán F. kávéházban a legnagyobb nyilvánossággal játszák a hazardjátékokat, s koppasztgatják a tapasztalatlan fiatal embereket. A rendőrség ezt elnézi, mert azt tartja: alkotmányos országban csak örülhetni bármi részben is a nyilvánosság terjedésének.
Aprilisben bejött büntetéspénzből a dologháznak 64 ft 30 kr, tüzoltó pénztárba 28 ft, kórháznak 58 ft 37 kr, szegények ápoló intézetének 20 ft.
A polgári kórházban van jelenleg 639 beteg, halott egy napra átalában 9 esik. Kinn a városban, mint értésünkre esett, a betegek száma meghaladja az 1000-et, s a halálozás még sokkal nagyobb mint a kórházban. A katonai kórház is tele van betegekkel. Mig az illető hatóság a hires pesti por megszüntetése, és jó ivó viz iránt nem gondoskodik, a halomás nem kevesbedhetik.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi