A szenttamási rácz rablók kegyetlenkedéseiről következő adatok állnak a „Közlönyben”:

Full text search

A szenttamási rácz rablók kegyetlenkedéseiről következő adatok állnak a „Közlönyben”:
A magyar asszonyokat, emlőiken áthuzott nyárssal, vagy zsineggel összefüzvén, illy kínzás közt kiségetik fel s alá, az orvosnak, Tóth nevezetűnek éltében kezét, lábát fürészelték el, s ugy nyakát vágták el, a gyermekeket czélnak tűzvén ki, lövöldözik agyon, – egy másikat a két torony közt kötelen felfüggesztettek, s ugy lőttek reá, a pápista templom ajtajára egy másikat kiszegeztek, s több illy hajmeresztő, fenevadhoz sem illő kegyetlenségekről, mint tényekről beszélnek.
Ó-Becséről aug. 3., hasonló tartalmu levelet vettünk.
Tegnap délutáni 3 és 4 óra közt az ó-becsei határban mezei munkával foglalkozó Kozma József és fia György, – továbbá Bogár György és Barna Mihály ó-becsei lakosok, 32 főből álló s nyolcz kocsin kóborló fegyveres rácz csoport által megtámadtatván, a három első több lövések által földre teríttetett; Barna Mihálynak sikerült szaladással a gyilkosok közül menekülni.
Kozma József és Bogár György fejét a ráczok levágták s kocsira tették; de Kozma György fejét el nem viheték, mert ezen erős testalkatu szerencsétlen, noha három lövéssel találtatott, mégis a két előbbinek fejevétele alatt mintegy ezer lépés távolságra elszaladt. Itt az üldöző ráczok által megfogatott; de mielőtt az emberiségből kivetkezett ráczok annak fejét levághatták, a közel őrködő s a lövések által figyelmeztetett derék Ferdinánd-huszárok által szétkergettettek.
Ugyanazon ráczok egy része Késmárky Pálnak közel levő tanyáját megrohanva, az ott levő bérest Csőke Józsefet megtámadta; s egy lövéssel halálosan megsebesitvén, megölé.
Nevezetes még, hogy útközben a huszárok ugyanakkor egy kocsit, mellynek rácz gazdája a kukoriczába magát elrejté – elfogtak; és azon egy zsákba kötve két emberfejet találtak. Ezen két emberfej Ó-Becsén fel nem ismertetett; tehát valószínűleg vidéki embereké volt.
Mit mond ezekre a „Wiener Zeitung”? melly ugy látszik, nagyon kaczérkodik a szerbekkel a magyarok ellenére!
Illy borzasztó történetek olvasására önkénytelenül felmerül a kérdés agyunkban, ki okozta mindezeket? Nem azon kéznek műve-e ez is, melly pár évvel ezelőtt a szerencsétlen Gallicziában 10 p. ftot tűzött ki a parasztok által levágott szabad gondolkozásu urak fejeire, valljon ezen elvadított ráczok is nem számolnak-e be valamelly hivatalban a magyarok fejeivel, s nem kapnak-e ők is néhány forintot érettök?
A keresztény vallás nagy mesteréről irják, hogy az időben egykor megátkozá a fügefát, mert terméketlen vala; nem inkább méltó-e átokra azon kéz, melly az egyenetlenség fáját ültetvén közinkbe, annak földét ártatlan csecsemők és gyenge nők kiontott vérével termékenyíti?
És e nerói s heródesi kegyetlenkedők még sympathiára is találnak némelly bécsi lapoknál; szégyenére a civilisatiónak!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi