Egyik zágrábi levelezőnk irja.

Full text search

Egyik zágrábi levelezőnk irja.
Egyik zágrábi levelezőnk, ki után már gyakran közlénk valódi adatokat, b. Jellasichnak a tartományokbani utjáról azt irja, hogy igen kedvetlenűl tért vissza Péterváradról, minthogy az ottani ezredhez intézett szózata hatástalanul hangzott el; Schrot püspök ellen is keményen kikelt a szerbek által gyakorlott kegyetlenségek miatt. Zágrábban azt is hírlik, hogy a báró visszajövén, itt csak igen kevés embert eresztetett maga elé. Gaj is megkisérlé a vele szólhatást, de elutasíttatott, mire ez felhevülve baráti körben oda nyilatkozott: „Jól van, jól, tehát engem teljesen megbuktatni szándékozik, majd meglátjuk, mellyik bukik hamarább, ő-e, vagy én”! Gajról azt mondják, hogy ollykor elmezavarodást vehetni rajta észre, igen ritkán láthatni és hallhatni őt egy idő óta.
A zágrábi nemzetőrség 7-ik századánál az ugynevezett Capellereknél, ezelőtt egy pár héttel bizonyos Brinscheg nevű százados és 16 nemzetőr, mint magyarérzelműek, a név lajstromból kitöröltetvén, a reá következett fegyvergyakorlat alkalmával az egész század elégületlenségét nyilvánítván e miatt, majd nem verekedésre került a dolog. Minél fogva az egész század feloszlattatni rendeltetett, s uj tisztek neveztettek ki ideiglenesen, olly utasítással, hogy uj századot alkossanak, s ha ez megtörtént, ők válaszszák uj tiszteiket, de a 17 magyar érzelmű tag kitöröltessék nemcsak hanem egyszersmind fogságba tétessék; s már néhányan be is börtönöztettek közőlök.
Jul. 27én egy teljesen felfegyverzett zászlóalj liccai határőrség érkezett a városba, 29-re pedig ismét egy más zászlóalj váratott, de ez aligha nem is az utolsó, melly a Dráva felé rendeltetik, s e szerint tudtommal, mond a levéliró, van jelenleg a Dráva vonalon 200 szerezsán, s 8 zászlóalj határőrség.
Egy előkelő ur a napokban itt azon hírt terjesztgeté, hogy 3 hét alatt a határőrök mind visszajöendenek Olaszországból, s ezek helyét ott 40,000 bajor fogja pótolni; tovább, hogy Gräczből 80 ágyút és feles mennyiségű lőszert várhatni Horvátországba, mellyekkel a magyarokat teljesen semmivé teendik (?); e hírt sokan valónak tartják.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi