NÉMETORSZÁG

Full text search

NÉMETORSZÁG
A nagy Németország két különös szempont alá jő:
Először: mint olly állodalom, hol a legközelebbi idők’ eszméi hatalmas gyökeret verve szétszaggatott anomal állásából rég ohajtott kibontakozásnak indult.
A frankfurti alkotmányozó gyülés Némethonnnak nagy jövőjét hordja méhében. Feladata a romba dült politica’ emberei által édesgonddal szőtt gordiusi csomónak megoldása; a zsarnokilg eltépett rongyok fölött a nemzetiség’, önállás’ és szabdság’ szeplőtlen lobogóját kitüzni; más szóval: gúnnyá vált harminczhat országból alkotni egye, de nagy dicső német birodalmat.
Némethont eddigi elszaggatottsága sem volt képes politicai apathiába süllyeszteni; ha átalakulása szerencsés diadalt vívhat ki Europa elsőrangu állodalmai közt nemcsak méltó helyet foglaland el, – de sok tekintetben irányul szolgálhat. Némethon a gondolkozó férfiak’ szülőfölde.
De különös tekintetbe jő másodszor ránk, magyarokra nézve.
Minsteriumunk első gondjai közé sorozta az alkotó gyülésre követeket küldeni, hogy hazánk és a német nemzet közt kifejtendő politicai és kereskedelmi viszonok fölött értekezvén, kezet nyujtson az önállóság’, szabadság’ és anyagi jólét’ kölcsönös fentartására és előmozdítására.
Kötelességünknek tartjuk olvasóinkkal a frankfurti alkotmányzó gyülés’ eddigi folyamát néhány vonással megismertetni.
Az alkotmányozó gyülés maj. 18-án az e czélra rendezett Pál’ templomában ünnepélyesen megnyittatott. Rendes elnökéül Gagern Henrik, darmstadti ministert választá; kivüle még két alelnököt és nyolcz titkárt. Az egész tizenöt, huszonhat tagból álló választmányra oszlott.
Az elnök székfoglaló beszédben azt mondá, hogy a gyülés hivatását és meghatalmazását a nemzet fenségétől veszi. – E szóban egyszersmind a gyülés’ jelleme van kimondva. Föladatának öntudatában, mellőzve a németeket eddig jellemző, mondhatni beteges cosmopoliticát, tisztán nemzeti czélja felé halad.
Eddigi működésének főbb pontjai: ha az egyes német alkotmányok által hozott határozatok a leendő összes alktomány’ határozatival össze nem hangoznak, megszüntek kötelező erővel bírni.
Elhatározta tengeri haderőt állítani, s e végre hat millió tallért szavazott. Triest vagy bármelyik német kikötő’ megtámadását Németország elleni hadizenésnek tekint. Jelenleg egy főkérdés van tárgyalás alatt: egy ideiglenes központi hatalom’ állitása.
Az illető választmány benyujtván ez iránti véleményét, a tárgyalásra nem kevesebb, mint 115 szónok iratá föl magát, s 50 módosítást nyujtatott be. Ez eléggé tanusítja, hogy e csomó’mikinti megoldása, Némethonra a kérdések’ kérdése: lenni vagy nem lenni.
A vélemény conservativ, vagy mint mi neveznők, pecsovics kaptafára ültetett. A választmány a főhatalmat három, a német fejedelmek által választott s a nemzeti gyülés által megerösitett, nem felelős királyi herczegre akarja ruházni. A népemberei pedig a gyülés’ kebeléből vilánnak egy elnököt, ki négy társat választván maga mellé, öten képezzék a végrehajtó hatalmat, felelősek levén a nemzeti gyülésnek.
A pártok’ élén jobbról Vincke, balról Blum és Jordán küzdenek. Azok a szabadságot a fejedelmek’ tulajdonának állítják, miből ők a népet tetszésök szerint részesithetik; s ebből azon bámulatos következtetést vonják a véleményezők, hogy ők a jog terén harczolnak. Ezek ellnben a népek’ eredeti kincsének mondván azt, mint a fejedelmek által elrabolt tulajdont, a forradalmak közepett egyedül revindicálták.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi