FRANCZIAORSZÁG.

Full text search

FRANCZIAORSZÁG.
Legujabb. Telegraphi sürgöny útján jun. 28-kán, 6 és félórakor este, Strassburgba hivatalosan azon hir érkezett, hogy a képviselő ház a végrehajtó hatalommal Cavaignacat bizta meg. Tanácselnöki czímet visel, s ő nevezi ki ministereit.
Egyik, junius 29-ről szóló franczia lapunk már a ministerek névsorát is közli. Tanácselnök Cavaignac, hadügyminister: Lamoriciere, pénzügyi: Gandcheaux, közmunka: Recurt, kereskedelmi: Tourret, belügyi: Sénard, külügyi: Bastide; nevelésügyi: Carnot; tengerészeti: Leblanc admiral; igazságügyi: Bethmont.
Páris, junius 27-kén. Délelőtti 11 órakor az ülés megnyilván, az elnök Senard jelenti, hogy csekélyebb zavargásokat leszámitva, az egész város tökéletesen csendes. Hogy az ellenforradalom Marseillben is kitört, de szinte szrencsésen elnyomatott. Nantes, Lyon s Rouen csendben vannak. A párisi nemzetőrség9ik s 12dik legiója, kicsapongások s gyanússág miatt épen most fegyverkeztetik le. Több inditványak tárgyalása végett az ülés bizottmányokra oszlott. Ugyan e napon Cavaignac mint a végrehajtó hatalom feje, szózatot bocsátott a nemzetőrséghez és sorkajtonasághoz, mellyben vitézségöket megdicséri, és biztosítja a népet, hogy egyedül a legszigorúbb igazság fog ítéletet mondani a meggyőzöttek fölött.
A junius 27-ki, „Moniteur” szerint a rendőrség szoros vizsgálatot fog tenni, a befogattak s vétkesek ellen, s a katonai hatóság főfelügyelése alatt megbüntetésöket eszközleni.
Junius 28-kán. A nemzeti gyülés legelőször is egy szózatot a franczia néphez, „éljen a köztársaság” kiáltással fogadott el. Ezután Cavaignac lépett a szószékre, s a háztól reája ruházott rendkivüli hatalmat letette. Senard inditványára, a ház köszönetet szavazott Cavaignac erélyességének s buzgó hazafiságának, melly köszönet, Cavaignac kérésére, az összes seregre, s magára Senardra is kiterjesztetett. – Martin strasburgi képviselő inditványt tőn, hogy a végrehajtó hatalaom „tanács elnök” czímmel adadssék át Cavaignacnak, s ennek legyen joga a ministereket is kinevezni. – Kevés vita után elfogadtatott, s esti 8 órakor Cavaignac fölolvasá a fentebb közlött ministerek névsorát.
A párizsi érsek, a torlaszoknál kapott sebe következtében csakugyan meghalálozott.
Girardin Emil kemény őrizet alatt ül fogságban. Gyanú van reá, hogy részese a lázadásnak. A nemzeti műhelyek legujabb igazgatója Salanne, szinte e gyanú miatt bebörtönöztetett. Hasonlóúl Deflotte a „Democratie pacifique” segészerkesztője is.
Tizenegy hirlap további intézkedésig betiltatott, és sajtójuk lepecsételtetett. Köztük van a nevezetesebbekből a „Presse” „Vraie République” „Organisation du travaille” stb.
A junius 23-ik 24-ik 25-ik s 26iki zavarok megvizsgálára kiküldött választmány elnöke Odilon Barrot, s a mostani kamarai többség kifolyása. Szinte megkezdetett már a 3 milliónyi segély adó beszedése.
Az elesettek számát még bizonynyal nem lehet tudni. Azonban mintegy 10–11,000-re teszik.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi