Zalából, junius 28.

Full text search

Zalából, junius 28.
Az itteni követválasztások eredméyneit tudja már a közönség. – Junius 17-kén s 18-kán Batthyány Imre főispán úr elnöklete alatt bizottmányi gyülésünk volt, mellynek főtárgyát azon ministeri rendelet tette, mellyben a nemzetőrség a haz védelmére hivatik föl. Jelen volt gyülésünkben Csány László kir. Biztos, s e megyének ellenzéki veteránja, s az ő, és különösen Csertán Sándor követünk lelkes szónoklataira föllángoltak kebleink, s a nemzetőrseregből nem annyit, mint elsőben kivántatott, hanem két annyit határoztunk kiállítiani, egyszersmind végzéssé lőn az is, hogy azon nemzetőröknek vagyonáról, kik a haza védelmére kiállanak, az odahaza maradók felelősek és gazdasági munkájokban segitséggel lenni kötelesek. Csertán Sándor követünk a környékében levő helységekcől lelkes sereget állított fel, melly a haza védelmére tömegestül kiállni kész.
Milly szellem lelkesiti népünket, tanusitja a következő: „Hazafiui felszólitás: a szepetki, istvándi, kemendi, vöczköndi, n.-apáthi, alibánfai, lukafai, csáni, botfai, csatári, sz.-andrási helységeknek kapitányságra alakult nemzeti őrseregétől.
„A hazát védelmezni minden honpolgárnak szent kötelessége, ennek megmutatására nem kell okokat felhoznunk, mert a hon védelmének kötelessége a hazafiság szent betüivel irva van minden becsületes honpolgár szivébe. Mi mélyen érezve hazafiui kötelességünket, már készen állunk fölkelni házaink, tüzhelyeink, nőink s gyermekeiuk védelmére; de annál nagyobb elkeseredéssel halljuk, hogy vannak néhány helységek, mellyekneh lakosi megfelejtkezve kötelességükről, a haza védelmére kiállani késnek, és lázadásban keresnek menedéket. Lehetnek e honpolgároknak sérelmeik, mellyek orvoslást várnak, és mi is, kik a néphez tartozunk, a nép minden igaz sérelmeit törvényes uton megorvosoltatni kivánjuk; de legyenek bármelly nagyok a sérelmek, szeretett hazánktól a szükséges védelmet megtagadnunk nem szabad; felszólitunk azért minden becsületes honpolgárt, siessenek zászlóik alá a haza védelmére, mert kik ellenkezőt cselekedni mernének, azokra nézve kinyilatkoztatjuk: ugy a megyei hatóság felszolitására, a törvény rendeletit ellenök minden szigorral végrehajtani készek vagyunk. – Polgárok, hazafiak! Tegyünk le minden ellenségeskedést és visszavonást, melly megsemmisithetne bennünket, egyesüljünk erőben s akaratban a szeretett haza védelmére, hogy szép hazánkat, mellyet vitéz eleink vérrel szeretek és nyolcz századik megtartottak, mi is magunknak és maradékainknak örökre megtarthassuk.”
Zala-Egerszegen jelenleg a rögtönitélő biróság működik. P. Sz.-László, Ederics s még egy pár községekből lázitók mentek széljel, arra izgatni a népet, hogy a haza védelmére ki ne álljon, de a szerencsétlenek a tárnoki nemzetőrök által elfogattak, s Egerszegre kisértettek, s most életök a birák kezében van. Egyébiránt a lázongott községek itt már most nyugalomban vannak. –

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi