Jul. 15-kei bécsi tudósitásaink szerint.

Full text search

Jul. 15-kei bécsi tudósitásaink szerint.
Jul. 15-kei bécsi tudósitásaink szerint János főhg. Jul. 12-kén érkezett Frankfurtba, s más nap reggel mindjárt Camphausen urat(a legutóbb megbukott porosz minister elnököt) hivatta magához, s őt mint a németországi ministerium jövendő elnökét minister társainak kijelelésével bizta meg. – Ezen tudósitás egészen igazolja frankfurti levelezőnek tegnapelőtt vett azon nézetét, miszerint a frankfurti gyülés vezéreinek politicáját oda irányzottnak itélte, hogy miután a német birodalmi kormányzó, ausztriai hatalomból vétetett, az után következő fő hivatalnoknak porosznak kell lennie. – És pedig miután a porosz herczegnek (Prinz von Preussen) népszerütlensége most még nem engedi meg, hogy német hadvezérré neveztessék, a ministerelnök leszen poroszországi.
János főhg Camphausen kiséretében jul. 15-kén akart Frankfurtból indulni, hogy a bécsi országgyülést 18kén megnyissa, és telegraphi tudósitás szerint négy napi mulatás után Frankfurtba ismét visszatérjen. – Bécsben azonban ugy hiszik, hogy csak 20-kán fog az országgyülés megnyittatni, s Kános főhg nem fog olly hamar Frankfurtba visszatérni.
Jól választott-e János főhg Camphausen urban? a következés mutatja meg. Ő kétségtelenül mívelt és szép szónoklatu férfiú, azonban mint a porosz trón örökös híve, a közvéleménynyel jelenleg legalább némi ellentétben áll. – Azt gondolák: a porosz király „den Mann der blutigen Missverstaendnisse” mint tudósitónk irja, ki a birodalmi helytartó hatósága iránt kétesen nyilatkozott, fogják ezzel lekötelezni s talán a porosz herczeg hadvezérségére utat nyitni. – Nézetünk szerint nem jó út a német sympathiák fentartására. A porosz hadak örülni fognak, de nem a népek, nem a polgárok.
Hirlik, hogy az uj bécsi ministerjeleltek egy magyarázó jegyzet készítésével foglalatoskodnak a magyar ministeriumhoz a hires „neutralistás felmondási” baklövés helyrehozására. Majd meglátjuk mi növi ki magát. Sem ministeriumunk, sem nemzetünk nem hagyand magával játszani.
A bécsi országgyülés julius 15-kei előleges ülésében Pillersdorf szólalt fel legelőször. A választók összeirásáról volt szó, s ő mint volt minister felvilágositást adott. Szónoklata alapos és okos volt. Köztetszést nyert ugy, hogy eddig a kamara legjobb szónokának tartatik, sőt meg lehet elnökké is elválasztatik. – Igy változik Bécsben a közvélemény !*
Ez valóban különös lesz. A megbukott miisterelnök – országgyülési elnök. – Gyermekek, gyermekek a mi bécsi jó barátaink az alkotmányos életben. – De nekünk irányunkban határozott politicára kell őket köteleznünk. – Barát vagy ellenség – a mint tetszik. – A Szerk.
Igaz hogy müvelt eszes ember, de akarata nincs, hajlik mint a nád. –Gróf Stadion is szólott egy lengyel követnek felelvén, ki a gallicziai bureaucratia ellen kifakadt szónoklatban nem mérközhetik Pillersdorffal, de jelleme azénál erősebb, csakhogy ellenmondást nehezen tűr. Stadion tegnap jött Pestről, mi végett volt ott ?*
Magan utazó gyanánt volt itt. Hivatalosan nem érintkezett. A ministeriummal legalább nem. Négy nap multott Pesten, s járta szorgalmasan az üléseket. – A szerk.
A magyar országgyülésről jó véleményt hozott magával. – Mint mondja, szerencsének tartaná Austriát, ha a dolgok Bécsben is ugy vezettetnének mint Pesten. A jul. 11-kei ülés nagy hatással volt rá. Az erő a „mens sibi conscia” mindig imponál. Sokan vannak itt, kik igy szólanak:”Die Ungarn wissen was sie wöhlen, und werden den hommttappenden Deutschen das neue Jahr abgewinnen” – Pedig hiszen mi nem akarunk semmit tőlök elnyerni, csak a magunkét nem hagyjuk semmi áron.*
De nem ám, ha eget földet megmozditanának is ellenünk. – A szerk.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi