Soproni tudósitónk szerint.

Full text search

Soproni tudósitónk szerint.
– Soproni tudósitónk szerint az ottani élet eégsz ellentétes a budapestinek, midőn a fővárosban az események halmaza bátorságra a félelmet nem ismerő elszántságra, sőt olykor még szórakozásra is ragadja az izgatott kebelt, Sopronban mint rideg temetőben, csupán levert arczokkal találkozhatni, aggódik mindenki imádott hon fölött, reményöket egyedül a nemzet-képviselőkben, s a kormányférfiakban helyezik.
Vajha sikerülne nekik nemzetünk függetlenségét kiviva, azt az europai nagy nemzetek sorába tekintélyesen bevzethetni, a lázadókat tönkre silányítani, a belbékét örök időkre megszilárditani, s az alkotmányos szerkezetet ugy fejteni ki, hogy az mind, a felülről jöhető absolutismustól, mind az anarchia bekövetkezhetésétől mentve legyen.
A soproniak vissza nem rettennek az áldozatoktól, ha kell adnak mindent, adják éltöket is.
Vannak azonban itt is kivételek, például egy nyugalmazott őrnagy, kit közönségesen Jellasichnak hínak, s egy toronymagas herczeg, kit néhányad magokkal dühös illyrek és nyilt ractionariusok. Ezeknek nem használ szó, s a legszemtelenebbül kelnek ki a magyar elem és ministeriuma ellen.
A napokban midőn a Miklós huszárok egyik osztálya Sopronban szünnapolt, a két czimbora a rózsa fogadó éttermében vitézkedett Plankenstein huszár századossal, oktatni kezdték őt, mennyire jogos az illyrek lázadása*, s hogy a sorezredbeli tisztek hitük ellen tesznek, ha a magyar ministeriumnak engedelmeskednek.* Különösen az emlitett herczeg kifgyhatlan olt, mig végre Plankestein egyet pödöritvén bajuszán, igy szólott: „nem vagyok ugyan magyar születés, de szerencsémnek tartanám ha az 69volnék, azonban magyar ezredben szolgálok, s ez büszkeségem, megesküdtem az alkotmányra, s eskümet meg fogom tartani, a kinek nem tetszik, az ellen készen van karom és kardom”. Erre a a nyugalmazott őrnagy kalapott fogott, s ügyesen elosontott, olly gyosan, hogy midőn Plankenstein erélyes mondta után szét nézve többé őt nem láthatá, mosollyal jegyzé meg: mint látom az egyik már odébb állott, igen is az egyik megszökött, a másik pedig rezgett mint nyárlevél, s alkalmat keresett szintén bucsut venni a kapufától.
A két czimborának pedig törvényeinkből meritett martialis okokból kellene megmutatni, minő vétkes a nyilt lázadás, s a lázadókkal szövetkezés. Szerk.
Ministeriumunk törvényes. Maga a fejedelem megesküdött a törvényeknek mind maga, mind mások általi megtartására. Az illy izgatók – nyiltan kimondjuk – felségsértők. Szerk.
Éljen Plankenstein századosunk, vajha példát vennének tőle a sorezredeinkben szolgáló idegen tisztek: kiknek egy része, ha nem is ellenségesen léptek fel ellenünk, de ügyünk mellett bizony nem buzgók, s ez ártalmasabb a nyilt ellenségnél is, mert soha sem tudhatjuk hanyadán vagyunk velök.
Nézetünk szerint nemcsak a sorkatonaságot szükség alkotmányunkra föleskedtetni, hanem mind azokat is, kik hazánk kincstárából huzzák a nyugdijaikat, mert igen különös, hogy az érdemesek közt ollyakat is tápláljunk, kik nekünk ellenségeink.
Tudósitóünkkal együtt mi is a vett példán okulásra intjük a soproni őrnagyot, s a bolygó vadász herczeget, különben névszerint bemutatandjuk őket az olvasó közönségnek, s tudják meg: áll Munkács még, s áll az akasztófa.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi